Last news in Fakti

18 Май, 2016 17:41 951 2

НС заложи на политиката на противопоставяне

  • нс-
  • вето-
  • политиката-
  • противопоставяне-
  • президент

Плевнелиев ще сезира Конституционния съд

НС заложи на политиката на противопоставяне - 1
Снимка: БТА

За огромно съжаление 43-ото Народно събрание, отхвърляйки наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, заложи на политиката на противопоставяне дори и когато това е за сметка на Конституцията и основни демократични права на гражданите. Това заявяват от прессекретариата на Президентството относно отхвърленото вето на държавния глава.

Днешното решение на Парламента представлява пореден случай, в който българските депутати дадоха превес на партийните си интереси пред конституционните права на българските граждани. Президентът не приема тезата, че политически цели в една демократична и правова държава могат да бъдат постигани със средства, различни от конституционно установените или че правата на една група български граждани могат да бъдат противопоставени на правата на други граждани.

Държавният глава нееднократно посочи, че наложеното от него вето не е акт на противопоставяне, а шанс да се приемат такива текстове, гарантиращи вече извоювани от гражданите права, което доведе до позитивни резултати и повиши активността на гласувалите наши сънародници зад граница на последните избори. Вместо тези граждани да бъдат насърчавани за още по-активно участие, с днешния акт 43-ото Народно събрание ги отдалечава от родината. Гражданите очакват от политиците да получават все повече възможности да влияят върху процесите на вземане на решения в държавата, а не да бъдат ограничавани правата им.

Държавният глава нееднократно е посочвал колко е важно в настоящия геополитически момент всяка от парламентарно представените политически сили да работи за стабилност, но е твърдо убеден, че това няма как да бъде постигнато, пренебрегвайки Конституцията. По тази причина президентът смята да изпълни поетия към българските граждани ангажимент и да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света.

Народните представители не трябва да ограничават правата на българите и да ги обезкуражават с посланието, че техният глас не е важен и да се опитват да дават права на едни българи и да отнемат права на други. Това е крайно неприемливо и единственото, което мога да направя, като убеден демократ, който вярва, че народът трябва да се овластява, а не да се ограничава, ще сезирам стожера на българската демокрация – Конституционния съд. Това заяви Росен Плевнелиев пред журналисти в коментар относно отхвърленото от Народното събрание вето върху текстове от Изборния кодекс, с които се ограничават права на българите в чужбина.

„Наложих вето, за да дам шанс на народните представители да разширят правата на българските граждани, а не да ги ограничават. За съжаление това не се случи. Има силни съмнения за противоконституционност, за създаване на предпоставки за неравнопоставеност, като се прави разлика между българите в една определена държава и българите в други страни. Където и да се намират, българските граждани имат право да гласуват удобно и спокойно“, категоричен беше президентът.

„Най-важни са правата на гражданите и спазването на Конституцията. Народните избраници трябва да разширят правата на гражданите, а не да обезкуражават българите в чужбина да гласуват. На последните парламентарни избори рекорден брой наши сънародници в чужбина упражниха правото си на глас“, припомни държавният глава.

По повод заявените намерения за промяна на спорните текстове от Изборния кодекс президентът изрази надежда в Народното събрание да се проведе принципен дебат. „Ще приветствам разговор по същество как да гласуват българите в чужбина, как можем да им помогнем и да надградим техните права“, посочи Росен Плевнелиев.

„Намираме се в нормална демократична процедура. Ако междувременно Народното събрание подобри текстовете и отхвърли всички съмнения за противоконституционност, това би било добър знак. Българите, където и да са по света, могат да очакват демократичната система в България да работи. Когато една институция се опитва да ограничи техните права, друга ще възстанови баланса. Ще се радвам парламентът – с добри решения в бъдеще – да възстанови този баланс, който в момента е нарушен“, заяви още държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 1 Отговор
    Дотиквай мандата, никакъв лидер на нацията не си и не можеш да бъдеш. Даже лидер на жена си не си, която от срам за 5 години не се появи с теб нито веднъж никъде- световен прецедент!
    Сбогом!
  • 2 Слонобикотръбозъб

    0 0 Отговор
    ЗНАМ,ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧА МНОООГО МИНУСИ,НО ТОВА НЕ МЕ ПРИТЕСНЯВА.ТОВА Е ИСТИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ,КОЙТО НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВА,ЧЕ ВЪРХУШКИТЕ ГО ПЛЮЯТ ПОСТОЯННО.ВИНАГИ Е КАЗВАЛ ИНТЕЛИГЕНТНО ТОВА,КОЕТО МИСЛИ.Е ВЯРНО Е,ЧЕ НЕ ВСИЧКИ СМЕ СЪГЛАСНИ С НЕГО НО ПОНЕ ОПИТВА.МАЛКО ПОЛИТИЦИ КАЗВАТ МНЕНИЕТО СИ.ХА-ХА ВИЕ СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ ТАКИВА ЛИ СТЕ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове