Last news in Fakti

30 Май, 2016 09:54 1 061 9

Двоен стандарт за „Зелените“ допуска МОСВ

  • зелените-
  • мосв-
  • струма
Двоен стандарт за „Зелените“ допуска МОСВ - 1
Снимка: в. "Труд"

Двоен стандарт допуска Министерството на околната среда и водите при решения на казуси, в които има интерес групичката организации, обединени в коалицията „За да остане природа в България“. Това показа проверка на „Труд“ по случая с оценката върху въздействието на околната среда (ОВОС) за проекта „Модернизация на железопътна линия Радомир - Кулата по Вариант F (комбиниран)“, пише в. "Труд".

Екологичната оценка в частта „Биоразнообразие“ е представена пред Висшия експертен екологичен съвет от бившия заместник-председател на партия „Зелените“ Андрей Ковачев. Той е сред активистите на коалицията „За да остане природа в България“. Именно част от организациите в нея като Българското дружество за защита на птиците, сдружение „За земята“ и Института за зелена политика започнаха активна кампания срещу един от идейните проекти за лот 3.2 на автомагистрала „Струма“.

Става дума за варианта, който е най-безопасен и доказано изгоден финансово. Според него през Кресненското дефиле аутобанът трябва да премине чрез наземен път къси тунели и виадукти. „Зелените“ се обявиха за варианта на 15,2-километров тунел, чиято реализация струва над 1 милиард евро. Въпреки категоричните аргументи на представители на властта и доказани експерти от българския бизнес еколозите пратиха оплакване до Постоянния комитет на Бернската конвенция в Страсбург - органа, който следи за спазването на екологичните норми в Европа.

Комитетът заседава в края на миналата година и реши, че ще наблюдава казуса със АМ „Струма“, но засега няма да взема отношение по него. В същото време се появи друг казус.

Този месец Министерството на околната среда и водите прие ОВОС на проекта за жп линията Радомир - Кулата. Той е одобрен с решение на ресорния министър Ивелина Василева.

Пред ВЕС вариантът в частта „Биоразнообразие“ е представен от Андрей Ковачев,съобщиха източници на „Труд“, присъствали на заседанието. Констатацията е, че „предложените варианти на трасе за жп линията пресичат защитени територии и преминават в близост до тях, както и през защитени зони от мрежата „Натура 2000“.Дадени са и примери - участък номер 3 „Благоевград - Сандански“ минава през резервата „Тисата“ и през защитената местност Кресненското дефиле. В участък номер 2 Дупница - Благоевград жп линията пресича защитена местност Бобошево и минава близо до Скрино и Кочериново. И така нататък.

Предложените варианти, които Андрей Ковачев защитава, са подобни на тези, които зелените отхвърлят за АМ „Струма“ - става въпрос за няколко километра къси тунели, през които ще минават влаковете, както и мостове. И докато МОСВ се съобразява с исканията на псевдоеколозите и не смее да работи активно по варианта за аутобана, те приемат техните аргументи, прокарани от Ковачев за жп линията.

В оценката е записано, че въпросният проект няма да наруши значително местообитанията на защитените видове като птици, мечки, вълци и други, които живеят в защитените местности.

Ако имало някакво негативно влияние, то щяло да бъде временно.

Друг интересен факт - фирмата, която е изготвила ОВОС на проекта, е ПОВВИК - това е дружество, собственост на финландски граждани, а у нас само се представлява от българи. Това е поредният път, когато хора на зелените прокарват интересите на чужди компании у нас. Припомняме, че прекратеният идеен проект за 15.2-километровия тунел бе възложен на консорциум с швейцарско участие именно с лобирането на „еколозите“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бобо

    0 0 Отговор
    Тия са срам за истинските природозащитници!
  • 2 Кики

    0 0 Отговор
    И докога така, двоен стандарт за тази сбирщина
  • 3 данте

    0 0 Отговор
    Естествено че ще има двоен стандарт, те зелените си имат гръб. Колко милиона взеха за броене на лешояди и колко протеста организираха по поръчката на един розовбузест, слузест олигарх... "Зелените" хем са партия, хем са еколози, хем са гражданско сдружение, хем са последна инстанция. Щото ги търпим. ДОКОГА?
  • 4 Меги

    0 0 Отговор
    Незнам защо се допуска първо екозлоите да не са еколози-нима няма други и второ действията им да застрашават интереса на гражданите и държавата. Толкова ли им е силен дджобът?
  • 5 Кабуки

    0 0 Отговор
    Логично е да се избере най-безопасният и финансово изгоден вариант. Ама Зелените явно са взели страха на МОСВ след като имат наглостта да лобират за проект на стойност 1 милиард евро. Много им се искат да прокарат проекта на техните хора, за да приберат тлъста комисионна.
  • 6 Мел

    0 0 Отговор
    Зелените трябва да бъдат отстранени,ясно е какви са тяхните цели и те определено не са да спасят природата .
  • 7 Иванов

    0 0 Отговор
    Време е да поискаме оставката на министър Василева! Ивелина Василева вън от МОСВ!
  • 8 Катрин

    0 0 Отговор
    Не е двоен стандарта. Просто и самото МОСВ иска да е в далаверата. Зелените с 10-20 лева пускат обжалвания на проекта и така го блокират с години. Целта е да гушнат и те някой милион покрай него. Забележете, че Зелените протестират и пречат само на големи инфраструктурни проекти. Това е така, защото те са най-скъпоструващи и в големите цифри едни 10 млн. лв. за еколози няма да се забележат изобщо. МОСВ активно им съдействат, защото и накрая и за тях ще остане доста пара. Това е цялата схема. Показвали са я по медиите и в журналистически разследвания не веднъж. Обаче явно милионите текат на много посоки и никоя от институциите в страната не се осмелява да направи нещо, за да спре тази корупция и рекет, на който всички сме подложени.
  • 9 Дора

    0 0 Отговор
    Поредното безобразие. Трърде много им играят по свирката на залените човечета, а това освен съмнително е и много нездравословно. А там основния интерес и финансов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове