Last news in Fakti

21 Юни, 2016 09:52 1 296 13

Учител: 10% увеличение е унизително малко

  • учители-
  • унизително-
  • малко-
  • 10%

Заплатите на преподавателите трябва да скочат, убеден е и Сергей Игнатов

Учител: 10% увеличение е унизително малко - 1

„10% за мен е унизително малко като процент, но по-добре с тях, отколкото без тях”, заяви пред Нова телевизия Емил Джасим, учител в 18-то СОУ „Уилям Гладстоун” в София. 

Той коментира дали и кога ще има увеличение на заплатите на учителите с 10%. Образователният министър Меглена Кунева обяви в неделя, че нарастване на възнагражденията ще има, но в понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че не е запознат с подобна договорка.

„За мен е по-притеснително, че вместо да говорим за истинската реформа в образованието, ние отново говорим за пари. Това ли е най-важната тема в образованието? Това ли е спънката, която не позволява на нашите деца да бъдат конкурентоспособни и функционално грамотни? Притеснява ме изместването на фокуса на темата за образованието”, коментира Емил Джасим.

„Когато се казва датата, когато заплатите ще бъдат увеличени и то без да има договорка, значи има някакъв проблем. Кунева е един от най-опитните политици в България, тя знае какво говори и кога и какво трябва да каже. Друг е въпросът е, че минималната крачка е нашите училите да получават повече от средната работна заплата в страната. За да се случи това са нужни повече от 250 милиона лева. Нужни са между 350 и 500 милиона лева”, коментира бившият образователен министър Сергей Игнатов.

„Парите за 2017 година тепърва ще се договарят”, убедена е Надежда Николчева, директор на 31-во училище „Иван Вазов” в София. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Министър Кун

    2 0 Отговор
    10% = 250 милиона. Тоест за заплати на учителите годишно се плаща 2,5 милиарда . Бюджет на МОН за 2016 = 520 милиона.................. Мали ма тъп народ сме....................
  • 2 Гн Премиер

    1 1 Отговор
    2,5 МилиАрдА / делено на 45 иляди ДАСКАЛЕ / делено на 12 месеца = на ????? заплата на месец. Па после децата двойки по математика имали.
  • 3 незнайко

    3 0 Отговор
    Минималната учителска заплата, трябва да бъде два пъти минималната заплата. Кои навлемето са били на почит? Попа, доктора, ДАСКАЛА и кмета. Сега нито докторите, нито учителите, са на почит, спрямо заплащане.
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Един учител и лекар трябва да започват над 1000лв и според заслуги, клас и др да са около 1500 до 2000лв след определен стаж.
    Учителите са сега на 600лв, Лекарите от 600-900лв.
    Поповете карат джипове, вероятно са с хиляди левове доходи, аз беден поп не съм видял, всички живеят в големи къщи и карат нови коли.
    Кметовете няма да ги коментираме, те точат общините и получват апартаменти, пари и коли като отплата. Всеки ги знае, дори и малките градове и села имат бюджети за крадене.
  • 5 кроко

    0 0 Отговор
    То и резултатите на учениците са жалки, ама....храни куче да те лае!
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Тоя м...л тръгнал в български работи да се меси .
    Отделно учителите си взимат доволно големи заплати , особено на фона на това лежане което правят . Трябва да се вдигне възнаграждението в частния сектор ,щото който е работил за чорбаджия изедник , той знае за какво иде реч.

    Коментиран от #7

  • 7 баровеца виж

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    600 лв бруто много пари ли са за теб? Ти в кое затънтено село живееш, са, ако ти трябват пари да си купуваш лимонада от хоремага, 450 нето биват.:)
    Значи, на тия цени, които са сега средният доход трябва да поне 1500 лв!
    Минималната заплата трябва да е двойно по-голяма.
    Цените ни са европейски на 100%.
  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Безконечните безмислени и некасърно проведени реформи в образованието през послидните год. доведоха до там, че кандидати за учителската професия вече няма и ако преди само 20 г. бала за педагогическите специалности гонеше огличен сега там влизат с тройки, и съответно стават слаби учители, и това защото никой не желае да бъде подлудяван от невъзпитани ученици, обиждан от груби родители и то за мизерна за съвременния стандарт заплата от 600/7000 лв., а той да е длъжен да търпи защото заплатата му зависи от броя на учениците (на делигиран бюджет са у-та)
  • 9 Дедо Шишарко

    0 0 Отговор
    A ,18000 двойки не са ли унизително много?
  • 10 ноу сенс

    0 0 Отговор
    Не виждам смисъл при това заплащане на труда в България да се учи за нещо освен за програмист може би.
    В чужбина образованието е не само много по евтино, но е и конвертируемо, за разлика от нашето смешно и архаично образование.
  • 11 баф

    0 0 Отговор
    Я стига сте дрънкали и слушали глупости. Тия учители що си мислите че лежат само на едната заплата - от частни уроци също правят доста пари, а тези, които не правят и без това не стават за нищо и дори сегашната им заплата им е много. Да не говорим за жалкото ниво на образование - повече пари, ама само срещу по-добри резултати и без частни уроци! Иначе не виждам за какво да получавт повече пари.

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "баф":

    И колко учителя ще дават уроци? Ами в детските градини пак ли уроци ще дават? Или ще дават на ученици които не влизат в часовете, а какво става за частни уроци.
    Учителя трябва да е с 1000-1500лв заплата, да имат тежест и да се изисква от тях. Много от добрите учители ще се радват да могат да покажат на какво са способни, да имат бюджет, да имат доверие и да учат по интересен начин. Но нямат, понеже има връзки, понеже малко се плаща, понеже никой не им дава и лев за проекти, а за всичко трябва да измолват от учениците - като просяци.
    В същото време бащите простаци са най-големите паралии, майките - кифли са най-наконтените и всичко това се издига на пиедестал от другите. После върви обясни на детето кое е редно и кое не, щом простака е на почест, а учителя го тъпчат и му се присмиват.
  • 13 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Кой българин в ЕС / извън РБ/ работи за 500 евра месечно ? Ако ще сме европейци, нека да сме с ЕВРО- не със ЛЕВ! Цените ни са европейски / че и по-високи, като на бензина/, а доходите..... ??? Особено тия на пенсионерите, които са гордост на нашите политици !! А г-жа Кунева държи да бъде най-калпавия политик в тази държава. Гледа да не изтърве знамето - 10% раздава,ама не пита Горанов ефенди ! Все се надявах, че поне като просветен министър няма да се изложи - тя бърза да се ос...е !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове