Last news in Fakti

19 Юли, 2016 09:26 1 314 3

Бъчварова запозна директора на ФБР със ситуацията по границата

  • бъчварова-
  • фбр-
  • границата-
  • директора

Бъчварова и Джеймс Коуми обсъдиха средата за сигурност и противодействието на тероризма

Бъчварова запозна директора на ФБР със ситуацията по границата - 1
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е на работно посещение в САЩ по противодействието на тероризма, организираната престъпност, нелегалната миграция и трафика на наркотици.

В началото на посещението си в САЩ Бъчварова се срещна с директора на Федералното бюро за разследване Джеймс Коуми. Двамата обсъдиха актуалната среда за сигурност и последните терористични атаки в Европа и САЩ. Българската и американската страна препотвърдиха готовността си за още по-активен обмен на информация между ФБР и българските структури по правоохрана и сигурност. Основните линии на обмен са свързани с лица, за които има подозрения, че са свързани с терористична дейност,  финансиране на тероризма, пране на пари, данъчни измами, престъпления с банкови карти и скиминг устройства, фалшифициране на парични знаци и кибер престъпления. 

Джеймс Коуми подчерта, че срещата с българския вицепремиер и вътрешен министър е една от приятните в графика му, тъй като българската и американската страна си сътрудничат изключително добре. Той оцени високо въведените законодателни промени по инкриминирането на деяния, свързани с приготовлението, подпомагането и обучението за участие в терористични действия, включително и такива, които се извършват от чужденци с цел извършване на терористичен акт извън територията на страната.

Бъчварова благодари на директора на ФБР за все по-активния обмен на информация и сътрудничество по линия на антитероризма. В контекста на общата среда за сигурност, както на Балканите, така и в Европа, българският вътрешен министър запозна Джеймс Коуми и с мерките, които България предприема за охрана на българските граници и управлението на миграционните потоци.

Тя поясни, че на национално ниво са предприети мерки за засилен граничен контрол по външните граници и особено границата с Турция, където се извършват систематични проверки на преминаващите. На граничните контролно-пропускателни пунктове се осъществява редовен анализ на риска, включително чрез рискови профили на чуждестранни бойци. Бъчварова обясни още, че освен систематичните проверки, специализираните операции и преградното съоръжение, което допринася за управлението на югоизточната ни граница, МВР е подпомагано и от въоръжените сили за охрана на границата, когато това е необходимо. Към момента сътрудничеството с граничните власти на съседните страни е добро, подчерта още тя.

Посещението на вицепремиера Бъчварова във Вашингтон ще продължи със срещи с координатора по контратероризъм към Държавния департамент Джъстин Сибърел, с директора на Службата за борба с наркотиците (ДЕА) Чък Розенбърг, с главния помощник-държавен секретар по правоохрана и борба с наркотиците Луис Ареага, както и други висши държавни представители на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АГЕНТ

    1 0 Отговор
    Бъч не разговаря! Тя само слуша и повтаря каквото са й казали!

    Коментиран от #3

  • 2 бббббб

    1 0 Отговор
    Кво ги интересува ФБР с нашата граница????Все едно техния министър да запознава нашия директор на НСБОП-МВР.За техните проблеми с мексиканската граница.Аман от близане,лизане ,г.зобъркане и тем подобни ....Аман от предатели в тая държава !
  • 3 Стършел

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "АГЕНТ":

    Една разходка на наши разноски и нищо по-вече.Нито слуша,нито я слушат.А лъкърдиите дето разправя за границата и контрола ги знаем.Ако всичко беше истина нямаше всеки ден във вътрешността на страната да залавят пришълци.Да не би да са прескочили границата или прелетели с балони? Всички в това правителство се занимават с това за което не са учили и не са подготвени.Пожарникари,социолози,земеделци,адвокати без адвокатски права и т.н. Затова сме на този хал.Окрадоха държавата и нас в това число.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове