Last news in Fakti

28 Юли, 2016 10:01 1 749 0

Атентаторът от Ансбах имал адски достоверна история

  • атентаторът-
  • ансбах-
  • достоверна-
  • история

Всичко, което каза, излизаше да е вярно. Историята, която ни представи, беше много достоверна, много истинска. Възможно е обаче сириецът да е бил извършител на част от описаните събития, а не жертва, заяви Мажд Алгафари

Атентаторът от Ансбах имал адски достоверна история - 1
Снимка: БНТ

Нови факти от биографията на атентатора от германския град Ансбах, който миналата неделя се самовзриви и рани 15 души. Той е бил радикализиран много преди да влезе в България през 2013 година. Това каза по БНТ арабистът проф. Владимир Чуков като се позова на седмичното издание на "Ислямска държава" - списанието "Ан Наба".

Далил, който пред камерата на БНТ през 2013 година разказва, че е загубил семейството си в Сирия, че е учител по математика, оплаква се, че е бил измамен и останал без пари у нас, очевидно е заблудил българските власти. Всъщност той е бил специалист по коктейли "Молотов", обиколил е различни радикални групировки, сред които фронта "Ан Нусра".

След влизането на ИДИЛ в Сирия той става неин член и последовател на призивите за нападения срещу, по думите на джихадистите, "кръстоносците" в техните държави. Далил е имал съучастник в Германия и е възнамерявал да направи коктейл „Молотов“, да влезе на концерта и да се самовзриви, пише в седмичния бюлетин на "Ислямска държава", обясни Чуков.

"Много често те си приписват неща, които реално не са свършили, но изцяло да се измисли тази история, че преди 2011 година, той просто е бил джихадист ... все пак дават конкретни детайли от това, което е правил в Сирия. Между впрочем, преди това в Ирак, този човек много отдавна се е радикализирал, още преди да дойде в България. Той е бил търсен, тъй като е бил специалист по хвърляне на коктейл „Молотов“ по полицията и полицейски участъци и сгради, свързани с правителството в Сирия. Очевидно той е имал досие. Просто е бил търсен, тъй като е изчезнал. Ето това трябва да се провери веднага кой е Мохамед Далил и дали им говори нещо. Особено за полицията в Халеб. Знаете обаче, че връзките там са никакви. Няма такива и когато дойде тук се започват истории, измислици и т.н.“, заяви Чуков.

През територията на България са минали стотици екстремисти, като всички са отишли към Германия, но въпросът е какво ще стане, ако Берлин реши да ни ги върне, каза по bTV преводачът Мажд Алгафари, който е провеждал разпити на нелегални имигранти у нас.

Според него ситуацията отдавна е извън контрол. „В момента по границата няма преводачи, които да работят със службите”, каза Алгафари и допълни, че в момента на преводачите се плаща значително по-малко и тези по границата нямат нужния опит.

А той е нужен, за да се установи кой от имигрантите може да е джихадист: „Това е занаят, за всеки човек е индивидуално. Започваме да го разхождаме – дали наистина е сириец, дали е от този град, от този квартал. Като видя, че не знае, значи нещо лъже. Когато нещо лъже, нещо крие”.

Според преводача, в момента през границата минават стотици хора всеки ден и доказателство за това е, че само в София на ден се залавят десетки, а каналите минават и през други градове, сред които Видин, Стара Загора, Пловдив.

Той разкритикува българските служби заради това, че не контактуват със сирийските си колеги, които продължават да работят въпреки войната и могат да дават информация за издирвани за тероризъм.

„Вълк единак” в група от няколко семейства – така Мажд Алгафари описа Мохамед Далеел, който през 2013 г. е влязъл у нас като нелегален имигрант, а преди дни се взриви край музикален фестивал в Германия.

„Всичко, което каза, излизаше да е вярно (...) Историята, която ни представи, беше много достоверна, много истинска”, разказа преводачът.

Той призна, че не се е усъмнил, но е възможно е сириецът да е бил извършител на част от описаните събития, а не жертва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове