795 0

Реформаторите избират между седмина за президент

Стефанаки Йоанис

Бившият председател на Народното събрание от НДСВ Огнян Герджиков беше предложен в редиците на Реформаторския блок за кандидат за президент. В блока вървят вътрешни номинации, а към момента са събрани седем кандидатури, но не се изключва възможността да се появят още. След като Герджиков беше номиниран и от структурите на БСП, сега това се случва и от името на Партия Българска нова демокрация.

Пред радио „Дарик” председателят на партия Българска нова демокрация Борислав Великов съобщи, че е дал две предложения на колегите си в Реформаторския блок за кандидати за президент - на Огнян Герджиков и на Димо Гяуров. И не изключи възможността те да са и кандидат-президентска двойка.

"Да, говорил съм и с двамата, казал съм им, че ще ги предложа и те не са ми казали да не ги предлагам. Вече ще трябва да се проведе по-сериозен разговор с тях в Председателския съвет, след като бъдат одобрени като кандидати, в което аз лично не се съмнявам. Така че има още път да се извърви. Смятам, че и седмината са достойни хора, но моето предложение като двойка е много подходящо - един великолепен юрист и професор по право и един генерал", каза Великов.

Освен тези две имена, в Реформаторския блок са внесени още пет.

"Имаме още Гроздан Караджов и Трайчо Трайков, проф. Велислав Минеков, генерала от резерва Съби Събев и Корман Исмаилов. Това са другата част или Великолепната седморка. Тези седем души ще бъдат основните, с които ще трябва самият председателски съвет първо да ги одобри като потенциални кандидати, да проведе разговор с тях, след това да ги подреди, да се направи евентуално и електронно допитване до привърженици и симпатизанти на РБ и накрая да се реши", допълни той.

Великов обясни, че оптимистичният вариант е към средата на август да са ясни имената на кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок.

Двама професори и двама генерали има в нашата „великолепна седморка“ на РБ. Съвсем скоро се очаква излъчването на кандидат-президентската двойка на РБ, а във вторник на заседанието на Изпълнителния съвет на Блока ще уточним процедурите и кога ще бъдат изслушванията, каза в студиото на „Панорама“ по БНТ съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

Ние, от „Движение България на гражданите“, подкрепихме инициативата на видни интелектуалци и общественици, които издигнаха проф. Велислав Минеков за кандидат за президент. Те се обърнаха към лидерите на РБ. Ние, от ДБГ, подкрепяме този апел и внесохме в РБ името на проф. Минеков за обсъждане, каза още Зеленогорски. За съжаление, сега гласът на интелектуалната общност у нас не се чува. Има празнина между очакванията на хората и политическата система, има недоверие и затова смятаме за правилно да подкрепим именно интелектуалец, издигнат от интелектуалци. Ако твърде дълго не са чути, интелектуалците започват да крещят – до това не трябва да се стига в едно общество, категоричен бе той.

Зеленогорски се съгласи, че и РБ, като другите партии, се забави с кандидатурата за президент, като обясни това със сложната конструкция на Блока, от която идва и бавното вземане на решенията. На три поредни избори обаче, РБ увеличава резултата си, обединихме се и за обща кандидатура, подчерта той, като изрази позиция,  че РБ има потенциал за развитие.

На въпрос за номинацията на проф. Огнян Герджиков той каза, че самият Герджиков заявява в свое интервю, че се идентифицира с дясно-центъра и е кандидатура на БНД, които са част от Парламентарната група на РБ, което изключва спекулациите за тясна връзка с БСП.

Зеленогорски каза, че политиката не е лична история, а постигане на резултати за обществото и посочи приемането на първо четене на антикорупционен закон, приемането на ЗСВ, на закона за МВР и антитерористичния закон, както и на промените в Конституцията като много сериозни постижение в полза на обществото.

Веднага след президентските избори да се направи съюзен конгрес на РБ, да се уточнят механизмите за вземане на решенията, общите органи и така да се покаже на избирателите, че РБ е успешен и иска да се развива, посочи като перспектива Зеленогорски.

Не сме проект на жълтите павета или проект на елитите. Ние сме истинска народна партия, самите ние сме членове на ЕНП. В малките общини РБ също има успех, така че имаме бъдеще и потенциал, който РБ да развива, категоричен бе Зеленогорски.

Правителството и парламентът, мнозинството, полагат големи усилия за сигурността в страната. Оставайки в управлението, а не в опозиция, ние гаранитраме именно стабилността, сигурността и евро-атлантическата ориентация, като специално искам да отбележа усилията на вицепремиера Кунева и министрите на РБ, общата политическа воля, посочи още Найден Зеленогорски.

България


Напиши коментар:


Публикувай