877 1

Опасност от мъртво вълнение по морето

Има опасност от мъртво вълнение по морето, предупреждават синоптици, цитирани от Нова телевизия.

Само за миналата година, мъртвото вълнение е отнело живота на 30 души по родното Черноморие. Това лято смъртните случаи вече са няколко. Основна причина за фаталния завършек е необмисленото поведение на плажуващите, които влизат във водата на неохраняеми зони, без да могат да плуват достатъчно добре. 
 
Спасителите съветват, ако попаднем в  ситуация, когато мъртвото течение ни задърпа навътре в морето, да не изпадаме в паника и да се опитаме да легнем над водата, като задължително викаме за помощ. Друг важен съвет е да влизаме в морето поне с още един човек, за да може да ни се притече на помощ при нужда. 
 
И най-важното – преди да влезете във морето, погледнете флаговата сигнализация. Ако флагът е червен, то това е знак, че морето крие опасност за живота и здравето Ви. 
 Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Swell Rip Current
    Отговор
    1 11:51  08.08.16
    Мъртво вълнение или Мъртво течение?!? Това са две съвсем различни явления. Кои спасители съветват лягания над водата и викове? Мъртвото течение (Rip Current) не тегли към дъното, а навътре в морето. При по-голяма сила плуването срещу течението е непосилно. Важно е да се запази самообладание. Не се правят опити да се плува срещу течението, защото това може да доведе до изтощаване на плувеца без да го приближи към брега. Техниката на излизане от течението е да се плува по течението, по възможност успоредно на брега, докато се излезе от него, а след това към брега. Ако плувецът не може да изплува от течението, може да се остави да бъде отнесен и малко навътре в морето, където мъртвото течение престава, и оттам да доплува до брега заобикаляйки го. Мъртвото течение е бързо оттегляне на вода зависещо от релефа на дъното. Мъртвото вълнение (swell) не трябва да се бърка с мъртво течение, то е поредица от механични вълни, които не са образувани в резултат на непосредствената дейност на местния вятър, а на по-далечни ветрове и климатични фактори (най-просто казано се движат по инерция). При мъртвото вълнение дължина на вълната е значително по-голяма от вълните образувани от местния вятър. А дали мъртвото вълнение може да предизвика мъртво течение, това трябва да го каже специалист в тази област.

Напиши коментар:


Публикувай