11 435 8

Ловят студенти за по 50 лева

Ловят студенти за по 50 лева

След лова на покемони най-разпространеният друг лов е на студенти. Заради демографската криза и надпреварата на вузовете да заявяват все по-големи държавни поръчки и тази година остават стотици незаети места. Затова висшите училища са тръгнали на лов за студенти, използвайки различни хватки, пише "Труд".
В Аграрния университет (АУ) в Пловдив гръмна голям скандал, след като деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов обеща по 50 лв. премия на всеки преподавател, служител или настоящ студент, който доведе мераклия да учи редовно обучение и успее да го запише. Деканът пише, че „отново са осигурени средства от анонимен спонсор за награда“ и че „ситуацията с с кандидатстудентската кампания през тази година е драматична“ – затова приемът на документи ще продължи без прекъсване чак до края на октомври. От електронното писмо става ясно, че към момента във факултета са се записали 67 редовни студенти, а бройките са 204, т.е. под 1/3. 

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Guest
  Отговор
  1 07:07  09.08.16
  Смятай до къде е стигнала политиката на вузовете за оцеляването им. сигурно някои предлагат и 100 в други вузове
 • кроко
  Отговор
  2 10:42  09.08.16
  Не стари или нови, а куцо, кьораво и сакато вузове ще фалират!
 • Нане
  Отговор
  3 10:43  09.08.16
  А смятай до къде е стигнала деградацията у младите, да нямат желание да учат и развиват.

  Коментиран от #7


 • SRS
  Отговор
  4 10:49  09.08.16
  В свободния университет във Варна от много време върви тази схема. Ако докараш някой студент в университета получаваш премия от 100+ лева по-малко за настоящия семестър.
 • Волен Сидеров
  Отговор
  5 11:01  09.08.16
  не са виновни младите-а работа няма за дъртите-родителите им- за да ги издържат и образоват-не вярвам някой да се отказва от образование. а и учителите вече не образоват-не им се занимава-влизат дават урока и айде кой разбрал разбрал-няма повече помощ или обяснение-особено в по специализираните места-медицинският,художественият,...на никой не му се дава повече уроци ,а си пази занаята за себе си.
 • ГЮВЕЧА
  Отговор
  6 11:10  09.08.16
  В ЕЛИТНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ ПРИЕМАТ 1 НА 1000 КАНДИДАТИ И ОТ 100 ПРИЕТИ ОБИЧАЙНО СЕ ДИПЛОМИРАТ МАКСИМУМ 30.ТУК Е ПЪЛНА ПАРОДИЯ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ.ВСЕКИ ЗАВЪРШВА И СТАВА НАЙ-ЧЕСТО ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ,СЕРВИТЬОР ИЛИ МАНИКЮРИСТ.АМА ВИШИСТ.
 • гост
  Отговор
  7 13:14  09.08.16

  До коментар #3 от "Нане":

  Няма защото като се изучат пак ще работят за малко пари. Висшето образование не ти гарантира по-висок доход, по-добра работа или др. На Запад има нива на заплащане според образованието и вишистите взимат 30% повече, а ако е докторант още повече. Това мотивира за развитие, а не да излезеш с диплома и никой да не иска да те вземе на работа, да се хванеш като продавач за 400лв, а простака хамалин да е на 500лв. Строителен работник 900лв, учител, лекар, полицай - 700лв?!? Навсякъде професиите са по-скъпо платени от общия работник, при нас обаче е обратно - физическата сила се заплаща повече от умствената. Няма как някой да иска да учи като с поставяне на дограма, гипсокартон и ремонтни дейности взимат двойно повече от вишист. Хем губиш време с образованието, нямаш стаж, плащаш си наеми, такси, учиш, бъхтиш се и накрая си по-зле от тези, които са яли, пили и лепили плочки. Кой да се мотивира?
 • гост
  Отговор
  8 13:34  09.08.16
  Всички сте прави. Само да добавя и още няколко фактори: Практическата насоченост липсва и реално кадрите излизащи от ВУЗ-овете имат съмнителна и слаба теоретична подготовка, много често изостанала с десетилетия спрямо тенденциите + нулева практическа. Вишиста реално не е работещ и пълноценен кадър, а тепърва работодателя ще трябва да го обучава и да вкарва време и средства в изграждането му. Което като цяло донякъде обезсмисля изобщо дипломата му. Другата част е приемствеността. Ограничените работни места реално изхвърлят от системата старите, опитни кадри. Работодателите наблягат на младите дотолкова, че те се задоволяват с по-малко, лесно се лъжат, до определена възраст парите, които изкарват отива само за лични нужди (нямат семейства). Така системата хем има недостиг на квалифицирани кадри, хем предпочита да не плаща нормално на квалифицираните. Голям фактор е и забравянето. Дори и да е бил добър и обещаваш студент, след като не си намери работа по специалността и след като не се развие следващите 4-5 години, то инерцията, натрупана от следването е загубена и реално ще трябва да започне всичко отначало, ако случайно му излезе късмета.

Напиши коментар:


Публикувай