911 0

Увеличават се удавянията по Черноморието и река Дунав

Увеличават се удавянията по Черноморието и река Дунав

Спешните екипи, обслужващи поречието на река Дунав и неохраняемите плажове на Черноморието, отчитат увеличаване на броя на удавянията и на случаите на припаднали от жегата хора с хронични заболявания, както и на ухапванията от насекоми.

Работата на екипите на Спешната помощ по Черноморието е усложнена и заради струпването на голям брой хора и случаи на удавяния. Медиците помагат както в зоните на неохраняемите плажове, така и след работното време на спасителите от "Водно спасяване" към БЧК, посочи пред БНР Десислава Кателиева, председател на Националното сдружение на работещите в спешна помощ: "Екипите ни трябва да поемат всички случаи по спасяване, оказване на спешна медицинска помощ на плажовете и в много от курортните селища, защото там има медицинска помощ, но тя е платена."

Обучените парамедици все още не могат да влязат в помощ на колегите си, защото нямат щатно разписание и от Министерството на здравеопазването не са разписали алгоритмите им за работа. 

Най-много повиквания към Центъра за спешна медицинска помощ  в Русе, свързани с деца през лятото, са заради задушавания, ухапвания от насекоми като оси, пчели и комари, както и заради алергични реакции и типичните за сезона чревни инфекции. Не на последно място са и повикванията заради пътно-транспротни произшествия с велосипеди и мотоциклети.

През лятото лекарите от Бърза помощ се отзовават най-често на сигнали за сърдечно-съдови проблеми при възрастните хора, обострени гастрити и язви.

За последните два месеца има четири случая на удавяне в Дунав. Увеличават се и станалите повиквания, които също са свързани с горещините и са на хора, които са колабирали на открити места.

България

Напиши коментар:


Публикувай