2 703 9

Уволниха шофьор на автобус отказал да пусне платформа за инвалид

От септември общината ще прекрати договора си с "Карат С"

Снимка: Красимир Стоичков via БНТ
Снимка: Красимир Стоичков via БНТ

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска уволнение за  шофьора на автобус 72, който е отказал да свали специална рампа, за да може гражданин в инвалидна количка да се качи в автобуса. Шофьорът е посочил като причина ниската си заплата. Според Фандъкова това е недопустимо.

В късния следобед шофьорът беше уволнен, а от Центъра за градска мобилност заявиха, че ще бъде наложена глоба на концесионера и курсът от вчера няма да бъде платен. А от септември общината ще прекрати договора си с "Карат С".

Запознаха ме сутринта с този случай. Тази линия се обслужва от един от частните оператори, но въпреки това ЦГМ си има механизмите за санкции в такива случаи. Новият директор е запознат. Надявам се да предприеме максимално спешни мерки, заяви по-рано кметът на София.

"Лично аз му препоръчах да поиска освобождаването на този шофьор, защото всички трябва да знаят, че това е недопустимо. Това е ангажимент за обслужването на гражданите. След като автобуса има такава възможност, оттам нататък вече човешкият фактор трябва да изпълни тези задачи. Шофьорите трябва да бъдат контролирани и всеки, който си позволи подобно отношение, тежко да бъде санкциониран", подчерта Фандъкова.

Пред БНТ Красимир Стоичков - свидетел на случката, направил снимки,  разказа: "Доста унизително беше. Водачът се държеше доста арогантно. След като всички пътници започнаха на висок тон да казват: "Защо не спуснахте платформата в автобуса - има такава възможност". Той - седи си зад волана и започна нахално, арогантно и грубо да отговаря на пътниците. След което рязко тръгна и се возихме неприятно до "Орлов мост", до следващата спирка. През цялото време този човек седеше на пода, за да може по-лесно да слезе, влачейки се отново".

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 14:38  17.08.16
  А защо линиите са на концесия? Щом общината плаща сметката, не е ли по-разумно да плаща сметка без калкулираната печалба за фирмата концесионер и да има контрол над техниката и работниците? Също така общината може да поема инвестиции с много ниски лихви които да гарантират модерни автобуси, обучен персонал и ниски цени на билетите. В този случай автобусите са стари и мърляви, не се контролират за техническа изправност, шоферите са тъпаци за по няколко стотин лева заплата и кръга е вечно затворен като губещи са винаги пътниците. Фандъка да обясни защо не спират да отдават на концесия линиите, после казват цените били високи, после вдигат билетчето и продължават да отдават, а някой по веригата получава своя палат в бояна и куфарчета с пари за подарената линия.
 • Патилан
  Отговор
  2 14:57  17.08.16
  От този водач искат ...хем бързо по разписание ,хем културно вежливо с усмивка на всеки пътуващ .Всичките граждани и гости настолица искаме по европейско пътуване .Само че в Европа въобще не е такава системата .Всеки водач на автобус работи по 6 часа и осигурени бус ленти .Нерде Ямбол нерде Стамбол ? За заплати в БГ няма кажа нищо , оти съм патриот .Обещавам да не дупча нито един билет . В столичната община ,парата на локомотива ,отива за свирката а не за теглене на вагоните .На местните избори ...ще търсим по прагматичен Евро кмет.Господ да ни е помощ.
 • Гост
  Отговор
  3 15:07  17.08.16
  А бе в градския транспорт да сте видели млад шофьор ??? Е , някой искали да работи такава работа за по малко от 2000 лв.?

  Коментиран от #5

 • Янко
  Отговор
  4 19:23  17.08.16
  Като му е ниска заплатата да ходи да чука камъни някъде този тъпанар! Защо в градския транспорт работят такива простаци? Не ги ли подбират?

 • Бидона
  Отговор
  5 19:24  17.08.16

  До коментар #3 от "Гост":

  ти видял ли си 2000лв на куп та искаш?
 • dron
  Отговор
  6 20:01  17.08.16
  Браво на Фандъкова. Като не искаш морков - тояга.
 • Атила
  Отговор
  7 20:03  17.08.16
  Заплатите на шофьори на камиони са по 2000 но в евро като са му малко парите да върви там но явно не е за всеки да не се прибира по 3 и повече месеца
 • Джентлмена
  Отговор
  8 22:05  17.08.16
  Шофьора е прав бе .Фъндъка щяла да го уволни ,ами всичките водачи на автобуси ,трамваи и тролеи могат спокойно да уволнят фъндъка на следващите избори .Не са се сетили ,имаше преди години такъв случай. Аз не ползвам гр. Тр...т , по евтино ми излиза сколата .
 • Тошибиян
  Отговор
  9 07:25  18.08.16
  А къде сте вие граждани че не помогнахте на инвалида?правихте си селфита как се мъчи ли?

Напиши коментар:


Публикувай