1 324 2

Ще се превърне ли България в буфер между Турция и ЕС?

Могат ли наистина да отпаднат визите за турските граждани?

Снимка: Нова телевизия
Снимка: Нова телевизия
Анжелина Димитрова

През март тази година Турция и ЕС сключиха споразумение, от една страна за отпадане на визовия режим, от друга – за овладяване на потока от нелегални мигранти към Европа. За да се затвори сделката, обаче, южната ни съседка трябваше да вземе мерки срещу корупцията, да сключи оперативно споразумение с Европол с цел опазване на личните данни по стандартите на ЕС, както и да преразгледа законодателството и практиките си в борбата с тероризма. Към момента нито едно от тези условия не е спазено, а българският премиер Борисов се оказа буфер между Турция и Европа.

„Това, което четем от редовете е, че по-скоро България се опитва да бъде посредник на нещо, което вече Турция е казала. Тоест, Турция казва на Брюксел нещо, което прилича на вид изнудване: „Или пускаме бежанците, или падат визите”. Ние ще озвучим отново това изнудване, но вече като страна-членка на ЕС”, коментира по Нова телевизия журналистът Елена Йончева.

„България е в изключително сложна ситуация, защото мигрантския натиск за Европа, който традиционно идва през Средиземноморието, постепенно през последните две години се насочи към Балканите и в момента най-голямата опасност е от увеличаването му на българо-турската граница и гръцко-турската граница. Затова действията на министър-председателят бяха много правилни. Европа трябва да говори с Турция, да намери начин да излезе от тази ситуация, в която се намираме”, коментира бившият външен министър Николай Младенов.

„За да отпаднат визите, има 72 условия, на които трябва да се отговори. От тях остават пет, като едно от тях Турция много трудно може да изпълни. Става въпрос за борбата с терористите. Борбата с тероризма трябва да отговаря на европейските стандарти. Докато законодателно Турция счита за терорист всеки, който не споделя официалната линия на правителството и на управляващата партия”, поясни Елена Йончева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • антика
  Отговор
  1 12:46  27.08.16
  Няма как да си на двата стола. Все дената страна трябва да подкрепиш,в спора. ЕС е прав за спирането на мигрантите, защото повечето са просто пришълци от Африка, Близкия изтик и другаде, а не реално бежанци. Но те пък са коз за Турция да си гони интереса и да рекетира ЕС. Аз лично не виждам начин да се оправи този спор. В Турция открай време решаването на лични спорове между властта и кандидат властта си става по тоталитарному, а не по еврогейски с хапане по медиите и фукане кой по-демократичен. У нас е средното положение - голямо лаене за демокрация и задкулисно ритане по мутрите с всякакви средства - компромати, рекет, мутри и каквото имат кандидатите и властта в ръзце. Така, че няма как да се Турция да изпълни това искане за емропейски манталитет срещу тероризма, от друга страна пък клаузите на ЕС са твърде хуманни към редица терористи. Нито единият е напълно прав нитод ругият. И всеки иска да е по неговага. Ако ме послушат ще се оправи света амм не искат. Срещу тероризма не може да се води еахарна борба, в смисъл - моля ти терористе не ни тероризирай! Той е тръгнал да прави тероризъм било явно или скрито, ти очакваш да не го прави? Срещу тероризма може да се води само терористична война. Но пък в Турция властта третира всеки за терорист всяка заплаха за нейната власт дори и с опозиционна партия. Поне това се вижда в лова на вещици около името Гюлен. Едва ли хиляди учители и други са Гюленисти, но бяха уволнен, което е не само неправилно, ами доста тоталитарно терористично. Но този спор е трудно решим Турция е доста тоталитарна държава. Но съдейки по редица наредби от ЕК то и ЕС е често твърде тоталитарна супердържава. Понеже ни натрисат често вредни дивотии, едва ли е по-различно от Турция. Примера, за задължителното приемане на бежаннци, това е тоталитарна директива, която няма нищо общо със справедливият подход - измикат или дойде някакъв непознат и ти да си длъжен да го храниш, настаниш, да чу дадеш и пари като имигрант и да го носиш на гърба си? Това не е демокрация, а диктат! Ами повечето пришълци са нарочно без документи, за да се направят на бежанци. Никой не бяга от страната си без документи. Тия лицемерии повечето са ТРОЯНСКИ КОН за разрухата на Европа и европейската цивилизация в перспектива. Ония Соросоиди дето го провеждатт добре си правят сметката, че след 30 години тия милиони сега имигранти ще са 3-4 пъти повече и ще променят дори и с розови революции и гласувания всяко нещо тук. Не може да пуснеш огромна маса африкански, арабски и други пришълци и да искаш те да възприемат еврокултурата. Ако я възприемат е собре, но като гледам в Кале и други гета няма начин да се променят повечето. А това изменя евроцивилизацията и я превръща в поредното гето в света - сборп от всякакви непознати, но искащи и често неработещи паразити внедрени в системата. ЕС е сбъркана концепция. Но пък и тоталитаризма в Турция не е добър.
 • Емигрант в собствената си държава
  Отговор
  2 22:07  27.08.16
  Разбира се че ще се превърне. - Някой има ли още съмнение за това? Чак се чудя защо въобще се поставя като въпрос! Борисов, Плевнелиев, Ненчев и онази заблудена овца вътрешния министър стриктно спазват предначертаната им политика. - Какво има да се чудите? Повече от ясно, е какво се случва

Напиши коментар:


Публикувай