1 248 0

Миньори от "Черно море" блокираха път за 5 минути

Работниците протстират заради неизплатените им обезщетения

Миньори от "Черно море" блокираха път за 5 минути
Снимка: БНТ
Анжелина Димитрова

Съкратените преди няколко месеца миньори от мина "Черно море" тази сутрин излязоха на протест, заради неизплатените им обезщетения. Първо хората блокираха входа към рудника.

Два часа по-късно (в 9 часа) те блокираха за 5 минути и отсечката Бургас-Сарафово по пътя за Слънчев бряг.

Бившите работници от мина "Черно море" протестират срещу собственика Христо Ковачки. Сумите, които трябва да им бъдат преведени варират средно по 2 хиляди лева на човек.

Това е втори пореден протест на работниците, които бяха съкратени през зимата. Ако не бъдат преведени парите, миньорите обещават нови протести в Бургас и в София.

Миньорите са притеснени, че пари за тях няма да има:

„Законите в България са така, че първо ще обезщетят банки, всички други фирми, които имат вземания, и накрая работниците… Не знам дали ще стигне до нас, те са запорирани вече имотите на мината, никой не дава гаранции, че ще ни платят тези заплати“, казаха протестиращите, цитирани от БНР.

Парите е трябвало да бъдат получени още през април, обяви Радка Събева, един от протестиращите работници:

„Сумата, която ми дължи предприятието, е над 2 хиляди лева, това са две брутни заплати, плюс 33 дена платен годишен отпуск. Никой досега нищо не ни е изплатил. Изгониха ни на улицата и от там нататък – спасявайте се поединично. Просто ми е болно, унизително, да вървим да си просим парите. Срамота е! За Бюрото по труда не сме имали затруднения, обаче, докато започнем да получаваме от борсата парите, просто месеци беше ад. Много трудно се справихме със заеми, банките ни дърпат… просто не ми се говори, не искам да се връщам, че душата ме боли. Протестът е насочен към нашите работодатели, да ни чуят по-висшестоящите, да обърнат малко внимание на тези работодатели. Какво е това нещо – работят хората, изкарват ги на улицата и дотам! Не може така! Само нашето предприятие ли ще си проси парите?“

Бургас / България

Напиши коментар:


Публикувай