602 0

20 дни пожари – 20 000 дка изпепелени гори

Щетите са за милиони левове

20 дни пожари – 20 000 дка изпепелени гори
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Само за последните 20 дни загубите в горите са 20 хил. декара, тоест почти толкова, колкото за осемте месеца от началото на годината. Това каза по bTV директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.

„Създаде се изключително тежка обстановка в Югоизточна България. Нашите анализи показаха, че разходите, които сме направили само за погасяването, без преките щети, са в рамките на милиони левове“, коментира той.

По думите му в повече от 90% от случаите причината е човешката дейност по почистване на пасища.

До този момент в горите на България са възникнали 398 пожара, 2/3 от които са със източник съседни земеделски територии. Тези пожари са засегнали кръгло 50 хил. декара горска площ, уточни зам.-министърът на земеделието Георги Костов. По думите му се наблюдава увеличение през последната година.

Разходите на МЗХ са в рамките на 5 млн. лв., а преките щети са в пъти по-големи.

Костов коментира, че тежките наказания за умишлени пожари рядко се прилагат, защото не може да се докаже умисъл, а даже в някои случаи не може да бъде открит и конкретният извършител.

Превантивните мерки, които са най-важни, предвиждаме да бъдат свързани с публичност на информацията. Тази публичност ще се състои в регистър на пожарите, които не само в горите, а и в земеделските територии“, каза още той.

България


Напиши коментар:


Публикувай