896 3

Без условие „етнос“ при осиновяванията

Без условие „етнос“ при осиновяванията
Кандидат-осиновителите да не могат да поставят предварителни условия за етноса на детето, което ще приютят. Тази промяна в Семейния кодекс предлага омбудсманът Мая Манолова, пише "Монитор".
„Трябва да въведем стандарт да се търси дом за детето, а не дете за определени родители“, заяви общественият защитник.
Сега наред с възрастта, пола и здравословното състояние на детето кандидат-осиновителите могат да изберат и произхода му.„Масово семейства не искат деца от ромски произход, което обрича стотици хлапета на дълъг престои в институция, чакащи 3 отказа, за да бъдат вкарани в международния регистър за осиновяване“, обясниха социалните работници.
Според експерти обаче елиминирането на графата „произход“ ще бъде само на хартия.
„Семействата пак ще отхвърлят детето заради произхода му, но на по-късен етап“, смятат социални служители.
В момента над 2500 деца чакат втори шанс за семейство, а кандидат-осиновителите са едва 1500. Някои от семействата са в очакване на дете по 4-5 години.

Шестима мигранти се удавиха в Дунава
Каналджии обърнаха лодка насред Дунав в наши води, при което се удавиха шестима мигранти. Те са иракчани, сред тях има и деца, съобщава в. Труд. Трагедията се разиграла в реката между Видин и Лом на 8 септември, но бе пазена в тайна до понеделник. В лодката имало 10 чужденци, повечето жени и деца, които били тръгнали към Западна Европа. Шестима потънали. Труповете на мъж и дете са открити в неделя, останалите се издирват, допълва в. Труд.

Медицинският в София вдига с 10% заплатите на преподавателите
Предстои увеличение на преподавателските заплати с минимум 10% от 1 октомври. Това съобщи ректорът на Медицинския университет в София проф. Вихра Миланова при откриване на академичната година в препълнената със студенти и преподаватели Анатомична аудитория на вуза, пише "24 часа". Ще бъде осигурено и финансиране на студенти и специализанти на международни научни форуми, посветени на социално значими болести. На конгресите нашите бъдещи лекари и специализанти ще могат да представят своите разработки и да представят будната общност на новото поколение български специалисти, каза проф. Миланова.
 Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • еее
  Отговор
  1 07:40  13.09.16
  този етнос и без това изцяло осиновен от Българи и без дори да пишете какви са . Мая що не вземеш до осиновиш ти да кажем 5 такива ,имаш си заплата голяма ,до тебе твоя съпруг и той получава доста...покажи пример ,а не да се прави на широко скроен за чужда сметка...
 • кроко
  Отговор
  2 11:47  13.09.16
  Абе нали знаете че в България всичко си има вратичка - ще подпиташ тук там, ще ти кажат по-завоалирано колко и как и накрая ще ти избера на "случаен принцип" някое дето не е от етноса.
 • Картър
  Отговор
  3 12:41  13.09.16
  Така направиха закона, че човек и да иска да осинови дете, да се откаже, а децата да ги дадат на западняци, които ги вземат за донори на органи или за ексцесии. Разбирате ли, че никой българин няма да вземе дете, което не е българче или пък да е длъжен по закон да му каже, че е осиновено. Това за корупцията също е напълно вярно.

Напиши коментар:


Публикувай