623 5

Кунева: Не вярвам в реформи без пари

Вицепремиерът ще иска по-високи заплати за учителите

Кунева: Не вярвам в реформи без пари

„Не вярвам в реформи без пари. Как да кажем на един млад учител, че може да издържа семейство със заплата, която е на границата на приличието?”. Така вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева коментира пред Нова телевизия темата с ниското заплащане на преподавателите, което заплашва да остави образователната ни система без служители.

Кунева се ангажира да настоява за увеличение на заплатите в сектора по време на обсъжданията на бюджета за следващата година.

„Добрата новина в случая е, че финансовият министър обеща образованието да е приоритет”, каза просветният министър. И допълни, че именно учителите са най-важни, за да се случат положителни промени в системата.

„В момента министерството изпълнява много задачи в условията на сериозни бюджетни икономии”, каза още Кунева.

Тя коментира и темата за дължината на ученическите ваканции. Окончателното решение за тяхното евентуално съкращаване щяло да бъде взето след обществено обсъждане.

Образователният министър поясни, че няма място за притеснения и спекулации относно промяната в начина на изучаване на азбуката от първокласниците.

„Това, което имахме предвид, като казахме, че буквите ще се учат в променена последователност, е, че те просто ще се групират. Според педагозите така е по-лесно да се формират срички”, каза Кунева.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • haho
  Отговор
  1 10:51  13.09.16
  Тя и за това другарката нищо не реформира. Как да прави реформа без пари? Дайте и няколко милиона и може да се размърда.
 • незнайко
  Отговор
  2 11:31  13.09.16
  Ако вдигнат заплатите на учителите с 30% ще е отлично начинание. Да се надяваме, че е възможно. Те са държавни служители и това няма да се отрази в частния сектор.

  Коментиран от #3

 • кроко
  Отговор
  3 11:50  13.09.16

  До коментар #2 от "незнайко":

  Аланкоу, нали частния сектор и потребителите с преките и непреки данъци, които плащат пълнят хазната, бе!
 • Картър
  Отговор
  4 12:44  13.09.16
  Става ясно, че Кунева вярва само в ... парите.
 • паисий
  Отговор
  5 14:58  13.09.16
  Буквите няма да се учат на срички, а ще се групират!!!!! Брей, колко умно, как никой не се е сетил досега, БРАВО! Сега вече циганчетата ще групират, абе, къде я търсите другарката, тя е Царицата на филологията. Заплатите щели да се вдигат!? Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път!:)

Напиши коментар:


Публикувай