Last news in Fakti

15 Септември, 2016 06:31 1 291 0

Без учители и занималня

  • ученици-
  • училище-
  • занималня-
  • пари

Преглед на печата

24 часа

Анита Мейзер била любимка на варненските затворници

Анита никога не се е държала надменно. Никога не е била арогантна, с нея можеше да се говори съвсем човешки. Анита Мейзер, на която хейтърите и медиите не ѝ простиха в последно време, се появи на борда на ветроход, за да получи един от т.нар. оскари за благотворителност. Анита помага на дома за медико-социални грижи в кв. “Виница” и мечтае да построи дом за изоставени деца”, казва светската репортерка от Варна Юлия Кунева.

Никой в града не вярва на писанията на хейтърите, че Анита е бивша Айше и че е от ромски произход. Твърденията в нета, че Мейзер е от новопазарско село също не са доказани. Никой не е чувал в региона за нея, макар да се твърди, че бившият ѝ съпруг Живко Желев, от когото е дъщеря ѝ Джули, е от варненското с. Белоградец, което е съседно на новопазарските Стан и Зайчино ореше.

Труд

Само 1/4 от малките и средните предприятия работели

Над 370 000 малки и средни предприятия има регистрирани у нас, но едва 70-80 хил. са реално работещи, съобщи във Варна регионалният представител на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ Николай Петканов.

Според него има малки предприятия, които се появяват бързо и изчезват, но се водят на хартия.

Стандарт

Смърт за $50 хиляди

Почти 50 хиляди долара. Толкова са прибрали двамата трафиканти за удавените в Дунав шестима бежанци, сред които четири деца. Разигралата се още на 8 септември драма бе огласена едва вчера, когато два от труповете бяха намерени от рибари. Бегълците от Ирак, които влезли от Турция и пресекли цяла България, били общо осем. Тарифата била $10 000 за възрастен и $7000 на дете. Групата трябвало да бъде преведена в Румъния между селата Арчар и Орсоя с две лодки. Едната обаче се обърнала и водата повлякла три момичета, едно момче и двама младежи на около 20 години. Каналджиите избягали, а оцелелите иракчани се добрали до остров Добрина, където по-късно били засечени от катер на Гранична полиция. "Хората бяха мокри, гладни и пищяха. Една от оцелелите жени обясни, че 3 от децата са нейни, а на другата е едното. Занесохме им хляб, запалихме огън да се стоплят", разказа рибарят Боян Стефанов от село Сливата, който се обадил на 112.

 Монитор

Половин школски випуск без място в занималня

Въпреки че безплатната занималня се полага по закон за учениците от първи до шести клас, училищата вече години наред не могат да предложат места за всички деца, като най-честата причина е недостигът на сграден фонд, разкрива в. „Монитор”.

Дори и престижни столични училища все още имат този проблем, показа проверка на „Монитор“. Така например в 51-во СУ „Елисавета Багряна“ местата за занималня във втори, трети и четвърти клас са наполовина на учениците в паралелките. При випуск от 120 ученици във втори клас от занималнята имат възможност да се възползват едва 60 от тях, обясни главният учител в 51-во СУ Мариела Миланова. Недостигът на места в първи клас е по-малък, защото групите за целодневна организация за първокласници са три.

Сега

Новата учебна година започва с 1000 липсващи учители

Навръх 15 септември училищата у нас ще открият новата учебна 2016/2017 г. с близо 1000 липсващи учители. Това сочат последните данни на просветното министерство, огласени преди броени дни. Окончателната бройка на незаетите преподавателски места ще стане ясна днес, тъй като до вчера са сключвани договори с учители, посочиха от МОН.

През лятото свободните позиции за педагози в школата бяха 1400. Тогава зам.-министър Диян Стаматов коментира, че едва ли това ще е голям проблем за системата, тъй като традиционно през летните месеци тече процес по освобождаване и назначаване на учители. В по-малките населени места обаче недостигът на преподаватели е сериозен, като някои инспекторати приемат документи даже и след началото на учебната година.

Капитал дейли

В Борисовата градина засега няма да се секат дървета

Слухове, публикации и твърдения из социалните мрежи, че в Борисовата градина ще се секат дървета, ще се асфалтират алеи и ще се строят паркинги, притесниха софиянци в последните дни, а истината така и не стана ясна в цялото объркване. То идва от това, че в момента текат поне четири паралелни проекта, които засягат бъдещето на парка - изследване на дърветата, за създаване на устройствен план, за ремонт на основните алеи и обществено допитване за бъдещето му. Всеки от тях носи повече въпроси, отколкото отговори. Допълнителното объркване идва от това, че нито един от тези проекти не е директно свързан с останалите. И все пак добрата новина е, че засега няма взето решение нито за сеч в парка, нито за изграждане на паркинги в територията му. Поне докато не се видят резултатите от изследванията. А общинските съветници обещават строги мерки за контрол.

Дума

Майки изригнаха заради гаврата с децата им

Освиркване на социалния министър Зорница Русинова, викове "Оставка" и "Убийци", обвинения за неспазени обещания от Бойко Борисов - това бе част от гнева, който изляха вчера в София родителите на деца с увреждания. "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата", гласеше един от транспарантите на гневните родители.

Майките настояват за национален регистър на хората с увреждания, установяване на заболяването им и съответната грижа, която им се полага. БСП предложи НС да гласува законопроект от м.г. за увеличаване на помощите за подобни лица, но мнозинството отказа. Социалистите напуснаха от солидарност към родителите.

Междувременно се оказа, че социалното министерство е най-големият рекламодател със средства от европейските фондове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове