732 1

Осветиха храм на Басарбовския манастир

Стефанаки Йоанис

Трима български и трима румънски архиереи осветиха новоизградения храм на Басарбовския манастир, който е посветен на Преображение Господне. Освещаването на изградения с „щедрото дарителство на министър председателя г-н Бойко Борисов и правителството на Р България” храм - както гласи ктиторския надпис - извършиха Видински митрополит Дометиан, Русенски митрополит Наум, Велички епископ Сионий от БПЦ, в съслужение с архиепископа на Томи Теодосий, архиепископа на Ръмник Варсануфий и епископа на Гюргево Амвросий, както и игуменът на Бачковския манастир архим. Симон, представителите на Руската и Румънската православни църкви при Българската патриаршия архим. Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, архимандритите от Румънската църква Михаил и Теодор, архим. Атанасий от Българската църковна община в Атина и др.

На освещаването присъстваха и настоящия и бившия игумени на Басарбовския манастир архим. Антоний и архим. Емилиян, хората потрудилисе за изграждането и благоукрасяването на храма, християни от България и съседна Румъния.

След чинопоследованието на освещаването в новия манастирски храм „Преображение Господне” бе отслужена и първата св. Литургия.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Вярващ
    Отговор
    1 21:50  18.10.16
    Това е сайта на дядо Сионии http://sionii.com

Напиши коментар:


Публикувай