1 172 2

Честита астрономическа есен! (Видео)

Честита астрономическа есен! (Видео)
Снимка: БТА
Стефанаки Йоанис

Астрономическата есен през тази година настъпва у нас на 22 септември в 17,21 часа. Тогава е и есенното равноденствие.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс.

Според метеорологията есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало - т.нар. "циганско лято", има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

При зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

В българската традиция есенното равноденствие се отбелязвало на християнския празник – Кръстовден. Вярвало се, че денят и нощта се кръстосват и бележат началото на тъмния период на годината. Това е и времето, в което змейовете се прибират високо в планините, за да изкарат зимата в пещерите си.

Есенното равноденствие е сред най-енергийните дни в годината. То е символ на плодородието, равновесието и мъдростта. През този период процесите в природата се насочват навътре – към израстване и усъвършенстване.

По традиция домът се украсява със сноп жито, сушена царевица или кратуни, а на трапезата се слагат постна мусака, ориз със зеленчуци, печена тиква, зелник с праз, царевични или содени питки и вино.

 

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • fuck nazis
  Отговор
  1 18:54  22.09.16
  Мерси Стефанаки !
 • ВайВай
  Отговор
  2 20:55  22.09.16
  Честита! Чака ни Икономическа Зима и то от големите!

Напиши коментар:


Публикувай