777 1

Смядовско село събира подписи, за да стане част от община Шумен

Хората се оплакват от лошата улична инфраструктура и липсата на канализация

Смядовско село събира подписи, за да стане част от община Шумен
Снимки bTV
Милена Трачева

Жители на смядовското с. Кълново започват подписка с искане за административно преминаване към Община Шумен. Сред мотивите им са лошата инфраструктура и мръсотията в селото, съобщи bTV.

Една от основните причини за недоволството на жителите от село Кълново, в което живеят около 180 души, е мръсотията и миризмата, които идват от кравеферма, близо до центъра на селото.

Освен проблема с кравефермата хората недоволстват и от лошата улична инфраструктура и липсата на канализация. Според тях Община Смядово не прави нужното с. Кълново да бъде добро място за живеене, поради което започват събиране на подписи с искане селото да премине към близката и по-голяма шуменска община.

„Надяваме се с тази подписка проблемите да се решат, ако преминем към Община Шумен”, посочи Светлана Цветкова с допълнението, че жителите защитават конституционното си право на нормален живот.

Само за ден в подписката са се включили над 20 души от селото. Красимир Калудов също се оплаква от миризмата. По думите му не е виждал никой от властта да дойде в селото, за да види проблема.

Светлана Цветкова добавя, че проблемът с кравите и едрия рогат добитък, не е само местен и не само техен. „Търсим съдействието от Министерство на земеделието и Министерство на здравеопазването и се надяваме те да издадат нормативен акт, който да регулира броя на отглежданите животни - едър рогат добитък в границите на населеното място.”

От Община Смядово бяха категорични, че няма законово основание кравефермата да бъде закрита и увериха, че разрешаването на проблемите в Кълново е сред приоритетите на администрацията.

Кметът на общината Иванка Петрова смята, че няма да има промяна в принадлежността на селото. „Искаме да задържаме младите хора, искаме да произвеждаме чисто екологично мляко и сирене и така нататък, а в същото време ние ги гоним, защото ни миришат и защото не знам какви са другите причини”, коментира тя.

Смядовско село събира подписи, за да стане част от община Шумен


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 09:29  23.09.16
    Със сигурност мястото на кравефермата не е насред селото, та направо в центъра му! Естествено е хората да се сърдят. Селото е мястото за живеене, а селскостопанските дейности от край време знаем, че се осъществяват в околностите на селото. Така е било и така трябва да бъде. Млади хора няма да се задържат насред изпражненията от кравите и разбитите улици, по които тези с тонове тежащи животни преминават /освен, ако не ги държат само в кравефермата/. А служителите от общината обикновено са свързани с фермерите и не искат да защитят интересите на обикновения човек. Примери за подобно безобразие има из много населени места.

Напиши коментар:


Публикувай