992 3

Реформа в детското правосъдие: Kрай на интернатите

Затворът за непълнолетни остава само за най-тежките престъпления

Реформа в детското правосъдие: Kрай на интернатите
Анжелина Димитрова

Закриване на интернатите за деца-правонарушители и замяна на затвора за непълнолетни за повечето престъпления с нов вид възпитателни мерки – това са част от предложенията, които Министерството на правосъдието е включило в изцяло нов Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица.

Законопроектът бе представен днес на пресконференция в Министерския съвет и вече е достъпен на сайта на Министерството на правосъдието и на портала за обществени консултации strategy.bg.

„На мястото на интернатите ще бъдат създадени 10 нови центрове за възпитателен надзор, в които ще има максимум по 10 деца. Те ще живеят в среда, близка до семейната, и ще посещават масовите училища“, съобщи на пресконференцията министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Тя допълни, че в момента в шестте интерната се намират 205 деца, от които 51 са под 14-годишна възраст.

„Предлагаме максималният срок за престой в центровете за възпитателен надзор да е една година, като на всеки три месеца той да се преразглежда, за да бъде евентуално съкратен или прекратен. Сега максималният срок за престой в интернатите е 3 години, но имаме данни, че той се удължава. Само 13 деца в интернат имат определен от съда срок за престой, останалите 198 нямат“, изтъкна още Екатерина Захариева.

„Още от встъпването си в длъжност настоявам за закриването на интернатите – заяви от своя страна омбудсманът Мая Манолова, която също присъства на пресконференцията. – Затова приветствам законопроекта на Министерството на правосъдието и подкрепям с две ръце приемането му в спешен порядък. България е единствената държава в Европейския съюз, в която малолетни под 14 години се наказват със затвор. Всеки ден забавяне на закона е ден отнето детство.“

Законопроектът бе подкрепен от Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България: „Това е постижение не само за българското правителство, но и за обществото.“

Екатерина Захариева изтъкна, че законодателството ни изостава от практиката, тъй като в българските съдилища вече са обучени съдебни състави за дела с непълнолетни, съществуват сини стаи и специални съдебни зали, пригодени за разпит на деца.

„За престъпления, които предвиждат по-малко от 10 години лишаване от свобода, непълнолетните няма да бъдат наказвани, а ще им бъдат налагани мерки за възпитателна подкрепа. С промени в НК се намаляват и максималните наказания по престъпления, извършени от деца“, обясни още Захариева, като посочи че от 4040 регистрирани за престъпления деца на възраст между 14 и 17 години 2374 са за кражби, джебчийство и взлом.

Проектозаконът за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица отменя Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (ЗБППМН), приет през 1958 г. Той е част от Националната стратегия за детето 2008 - 2018 г., приета от Народното събрание, Концепция за държавна политика в областта на правосъдието за детето и Пътната карта за изпълнение й, приети от Министерския съвет през 2011 г. Съобразява се изцяло с Конвенцията за защита на правата на детето и коментарите към нея.

Законопроектът е изработен с участието на широк кръг експерти, магистрати и университетски преподаватели, ангажирани в работата с деца, представители на омбудсмана, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за закрила на детето, Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, УНИЦЕФ и Българския хелзинкски комитет.

Непълнолетните, извършители на престъпления, в повечето случаи няма да бъдат обекти на наказателно производство, а вместо това ще им бъдат налагани възпитателни мерки под непосредствен контрол на съда.

Задържането на непълнолетни ще е крайна мярка с възможност за настаняване в приемни семейства. Делата с участието на деца ще се разглеждат приоритетно от специализирани полицаи, социални работници, прокурори и съдии.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТНТ
  Отговор
  1 19:30  27.09.16
  Абе я се концентрирайте в секторите, които наистина са за реформа. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОБРАЗОВАНИЕ тръгнали сте да се занимавате с глупости, хората измират като мухи - навремето идваха да ваксинират и преглеждат по училищата сега трябва да влачим децата по поликлиниките и да чакаме на куп 50 човека ред. Айде у лево !!! Скапана държава !к
 • КЕК
  Отговор
  2 21:19  27.09.16
  да, и да създадем на бъдещите престъпници, които се възползват от пролуките в закона и ненаказуемостта си заради годините, идеални условия и да я хрантутим тая малолетна сган.
 • КОШМАР
  Отговор
  3 15:33  30.09.16
  ЕЙ СЕГА ВЕЧЕ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЦЪФНЕ И ВСИЧКО ЩЕ Е КАТО В ПРИКАЗКИТЕ - ЩАСТЛИВО И СПОКОЙНО....... АБЕ ХОРА ВИЕ В РЕД ЛИ СТЕ....КАКВА Е ТАЗИ ГЛУПОСТ, КАКВА Е ТАЗИ РЕФОРМА... ТО ЗАЩОТО ВСИЧКО ДРУГО В ДЪРЖАВАТА Е СВРЪХ ПРЕКРАСНО, ВИЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ ДА СЪЗДАВАТЕ НА КРАДЛИВИТЕ РОМЧЕТА СПОКОЙНИ УСЛОВИЯ ДА КРАДАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ДА ИЗНАСИЛВАТ И УБИВАТ.... ТОВА НЕ Е МОЯТА БЪЛГАРИЯ И НАИСТИНА ВЕЧЕ НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ИСКАМ ДА ОСТАРЕЯ ТУК...... КЪСМЕТ С ЦИГАНИТЕ ОТ ТУК НАТАТЪК- ТЕ СА ДОБРИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ - ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ.......

Напиши коментар:


Публикувай