1 329 1

На 99% ще има кибератака на изборите

Кибератаката на местния вот през 2015 година е била аматьорска

Снимка: Факти.бг
Снимка: Факти.бг
Денис Джамбазов

На 99% съм сигурен, че отново ще има кибератака на президентските избори и референдума на 6 ноември. Това заяви проф. Веселин Целков, който участва на кръгла маса за стратегията „Киберустойчива България 2020 – Пътят напред“.

Той поиска отговор от д-р Георги Шарков – национален координатор и съветник на министъра на отбраната – по какъв начин властите ще противодействат на удара.

„Стратегията не заменя законите, а разчита на тях. В момента всичко, което сме написали, стъпва на законодателството, функциите на агенциите и съответните държавни ведомства. Националната координационна мрежа разчита на всички тях. Тя е другото ниво, което ще ни даде възможност да се справим с големи кризи или атаки“, заяви Шарков.

Той изрази мнение, че на предстоящите избори за президент на Република България ще бъде измислена нова атака. Според Георги Шарков кибератаката по време на местния вот през миналата година е била „аматьорска“. Тогава бяха атакувани сайтът на ЦИК, президентството и други институции.

„В атаката нямаше нищо сериозно, подписвам се с две ръце. Имам достатъчно опит в тази сфера. Вдигна се голям шум. Половината от нещата бяха благодарение на наши лоши конфигурации или лош мениджмънт. Тази част вече е разпространена като инструкции“, подчерта съветникът на министъра на отбраната.

Според него големият проблем е, че няма достатъчно сериозен механизъм за контрол. Въпреки че е в правомощията на ДАНС да се контролира това нещо, то не се изпълнява както трябва от различните ведомства.

„Половинчатите мерки са вредни, защото на ръководствата на съответните организации им се докладва, че са свършени някакви мерки и се създава една илюзия, че сме защитени. Визирам точно въпроса за изборите. Разпространени са достатъчно ясни инструкции до всички ведомства. Познайте колко са ги изпълнили? Аз знам за две. Едното е министерството на отбраната, което взе и допълнителни вътрешни мерки в Дирекция „Сигурност на информация“, заяви Георги Шарков.

Факти.бг припомня, че президентските избори в България ще се проведат на 6 ноември. Заедно с тях ще се проведе и допитване по три въпроса от референдума, иницииран от екипа на „Шоуто на Слави“. Конституционният съд реши, че три от първоначалните шест въпроса са противоконституционни.  

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Киберчо
    Отговор
    1 15:21  30.09.16
    Да да, и кат ви го на.бие Бойко за пореден път, да си имате оправдание, нали?

Напиши коментар:


Публикувай