706 4

МВнР: Кристалина Георгиева официално се включи в състезанието за шеф на ООН

Ирина Бокова също остава в надпреварата

МВнР: Кристалина Георгиева официално се включи в състезанието за шеф на ООН
Анжелина Димитрова

В светлината на последните обсъждания в Съвета за сигурност по подбора на новия ГС на ООН и на основание на Решение №810 на Министерския съвет от 28 септември 2016 година, Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност на ООН, с което номинира Кристалина Иванова Георгиева като кандидат на Република България за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН), съобщиха от МВнР.

В писмото си министър-председателят изразява убеждение, че с професионалните и личните си достойнства  кандидатурата на Георгиева ще допринесе за разширяване на кръга от способни дами, участващи в надпреварата и ще увеличи шансовете на Източноевропейската група да излъчи следващия ГС на ООН. Подчертава се разностранният и всеобхватен опит, натрупан от Георгиева като вицепрезидент на ЕК и като комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, който й е позволил да създаде уникална квалификация, необходима за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена Световната организация. В писмото се отбелязват и забележителните лидерски и реформаторски качества на Георгиева, които я открояват като ключов член на настоящия ръководен екип на Европейската комисия, както и доброто й познаване на процесите на глобално равнище. 

Писмото е подписано от Министър-председателя на Република България на 28 септември 2016 г.

Днес писмото на премиера бе разпространено сред страните членки на ООН, с което Кристалина Георгиева се включи в състезанието за ГС на ООН. На 3 октомври 2016 г. /понеделник/ Георгиева ще бъде изслушана от Общото събрание на ООН.

Междувременно стана ясно, че Ирина Бокова също остава в надпреварата.От екипа й още преди дни обявиха, че тя няма намерение да се оттегли.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • boko
  Отговор
  1 16:35  30.09.16
  Публикувано във факти.бг: Ужас, Ко, чи прайм, Кристалина не я щат!? Цъ-цъ-цъ, а Бойко я е прегърнал, като, че на кръчма шъ одат! Май, тука нещо асъл като Румето, че стане! Даваме газ на изтрит амбреаж!
 • goni
  Отговор
  2 16:40  30.09.16
  Урааааа!
 • хиподрума Банкя
  Отговор
  3 19:17  30.09.16
  Е те ся първото и второто място отзад напред са ни в кърпа вързани. Куцук, куцук към финала на резила. Мъдър е Винету, мъдър !!?
 • Картър
  Отговор
  4 22:20  30.09.16
  Бокич трябва задължително да включи и трети кандидат. Така шансовете му се увеличават двойно. Ако може да промуши и четвърти, но оонето ще бъде негово.

Напиши коментар:


Публикувай