1 103 0

Корнелия Нинова: Ние сме на ход

Венцислав Михайлов

„Ние сме на ход“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинована пред журналисти във Варна. „За нас това е началото на края на ГЕРБ и продължение на досегашната линия в президентската институция – Плевнелиев второ издание, но в рокля“, каза още тя.

По думите й това означава една послушна президентска институция. „Премиерът даде ясно да се разбере в обръщението си днес, че президентът и вицепрезидентът не трябва да си позволяват да провеждат различна от неговата и на външния министър политика, както и да не си помислят да се разграничават от ГЕРБ, ако бъдат избрани, защото това би било лицемерие“, каза още тя. По думите й това ще бъде двойка, която ще изпълнява чужда и то волята на премиера – без характер и собствени позиции и без отстояване на националните интереси.

„Унизително е да издигнеш президент и вицепрезидент по метода на изключването. Томислав Дончев и кметовете са му нужни, поради своите качества и издига най-малко значимото за ГЕРБ и за държавата - Цецка Цачева“, заяви лидерът на левицата.

Нинова подчерта, че е толкова без значение кой издига ГЕРБ, че дори Борисов обърка името на вицепрезидентта си – вместо Манушев, Милушев. Тя обясни, че Цачева олицетворява зконодателната власт, а НС е с най-нисък рейтинг. По думите й с помощта на председателя на парламента и законодателната власт, е била обезличена и превърната в изпълнител на волята на правителството.

„С тази двойка се потвърждава основната теза – само ген. Румен Радев и Илияна Йотова са различните кандидати, различни от статуквото и начало на промяната“, заключи Корнелия Нинова.

„Защо ГЕРБ криха толкова време кандидата си, след като няма никаква изненада. Започваме нашата кампания. Като кандидат за вицепрезидент трябва да съм пред г-н Манушев - поне лидерът на моята партия знае името ми“, заяви кандидатът за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, Илияна Йотова. Тя подчерта, че кандидат-президентската двойка на левицата е издигната след анализ какъв президент и вицепрезидент й трябва на страната - силни личности с характер, които вътре в страната могат да казват „не“ на безумията на изпълнителната власт и вън - да защитават интересите ни. „В мое лице и на ген. Радев българският народ имат тези гаранти. При двойката на ГЕРБ няма никакви гаранции“, категорична бе тя. Йотова подчерта, че с ген. Радев са наясно, че България в момента е в периферията на ЕС и тярбва да се върне там, където й е мястото – равностоен партньор в Европа, не България, която слуша. Кандидатът за вицепрезидент бе категорична, че с екипа, от който е част, ще работи усилено за това.

„Искам да ви поздравя с празника – днес е международният ден на усмивката! Затова с усмивка ще подходя към коментара на дългоочакваната кандидатура на ГЕРБ. Всички знаехме, че който и да бъде посочен, той ще бъде второто издание на г-н Плевнелиев и ще има неговата задача – да топли мястото на премиера за период от 5 години. Настоящата кандидатура има същата цел. Приличат на матрьошка – излизат една от друга и получаваш повече от същото като съдържание“, зави Станишев.

„Оказа се, че българската конституция е голям проблем на ГЕРБ. Тя повелява президентът да бъде обединител на нацията, а не представител на една партия. Предимството на нашия тандем е, ген. Радев декларира нееднократно желанието си да е президент на цялата нация“, продължи Станишев.

„Изборите не са предрешени. Битката за прозрачност и честно преброяване на резултатите е жизненоважна за бъдещето на България. И най-силният инструмент срещу този план на управляващата партия е масовото гласуване на българскитег граждани. Искам да кажа на хората, които искат промяна – не позволявайте тази промяна да ви бъде открадната“, каза още той.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай