1 586 5

Божинова: Референдумът за първи път задава съществени въпроси

Калина Петрова

Българските граждани трябва да участват в референдума на 6-и ноември, защото за първи път се задават съществени въпроси.Това заяви Даниела Божинова, директор на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, в интервю на Силвия Великова по БНР.

Те имат възможност поне символично да покажат кой е работодателят на политиците, който може да определя техните субсидии и който може да решава изборните правила. Хората трябва да си знаят ролята в една демокрация.

По думите й, истинска разяснителна кампания за референдума едва ли ще се състои:

Аз не вярвам тази система на управление да може да се самореформира и затова е необходима външната гаранция и външния граждански контрол чрез референдума.

За президентските избори времето е кратко за кампания, а камо ли за въпроси, които са фундаментални за решаване – дали да сменим пропорционалната система с мажоритарна, както и задължителното гласуване. Нима това може да бъде разяснено в 20 дни?!

Абсолютно безкритерийно е регистрирането на инициативни комитети, заяви Божинова:

Да се изисква за един инициативен комитет да се съберат набързо 21 души, след което да направят комитет и да съберат 2500 подписа и това решава въпросът с регистрацията - според мен това е абсолютно безкритерийно регистриране на инициативни комитети, които да получат държавна помощ. Това няма никаква връзка към тяхното качество и ефективността на информационната кампания.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • F14
  Отговор
  1 10:29  10.10.16
  ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ ги премахнаха !

  Коментиран от #2

 • Киро
  Отговор
  2 10:45  10.10.16

  До коментар #1 от "F14":

  Напротив - най-важният въпрос остана - този за мажоритарните избори!
 • 3 11:07  10.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • onq s konq
  Отговор
  4 12:22  10.10.16
  Принципно референдумът е следната процедура:Едни хора задават писмено въпроси на други хора,след което следва отговор.И както в училище и в живота,всяко нещо получава оценка по достойнство.В случая обаче оценката на отговорите няма да я дават ПИТАЩИТЕ,а Парламенттът-т.е.УПРАВЛЯВАЩИТЕ.Които вероятно след кратка пауза "за тежест" ще врътнат една двойка.И кво правим после?:)

  Коментиран от #5

 • Гост
  Отговор
  5 17:43  10.10.16

  До коментар #4 от "onq s konq":

  Попитай Любо Пенев!

Напиши коментар:


Публикувай