955 2

ЦИК: "Не подкрепям никого" ще доведе до втори тур на изборите

Стефанаки Йоанис

"В текста на Изборния кодекс има двойнственост", коментират експертите

„При положение, че вотът е задължителен, има логика да има опция „Не подкрепям никого”. Защото хората, които не подкрепят никого, законът ги задължава да гласуват. Трябва да могат някакси да си го кажат. Проблемът е, че след кто има вот „Не подкрепям никого”, той трябва да бъде обявен или за действителен, или за недействителен. А в текста на Изборния кодекс има двойнственост – от една страна се обявява за действителен, а в методиката не се брои за действителен резултат. Това трябва да се отстрани. Извън всичко друго, това поражда възможност за оспорване на изборния резултат”, заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

А какъв би бил ефекта, ако „Не подкрепям никого” се брои за действителен резултат?

„Ефектът би бил нарастване на вероятността да се проведе втори тур на изборите. Тоест, процентите на всички кандидати ще паднат надолу, без да се променя съотношението между тях”, добави говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 13:35  17.10.16
  До сега винаги е имало втори тур ,независимо какви са изборите.И защо си мислят ,че някой ще спечели на първия тур.В първия тур се отсяват играчите. Във втория тур по-богатия играч ще пренасочи кинти и с малко фалшификации тук -там печели .
 • ЯВЕРТЪ
  Отговор
  2 19:15  17.10.16
  не гласувам за никое от тия.

Напиши коментар:


Публикувай