696 2

Комисия ще проверява съмненията за картел при горивата

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

Парламентарна временна комисия ще проверява съмненията за картел при цените на горива от 2008-а до 2016 година. Предложението за комисията е на ГЕРБ. 

За председател на комисията бе избран Валентин Николов от ГЕРБ. Тя ще работи три месеца.

Румен Гечев от БСП настоя комисията да обмисли законодателна промяна, с която при по-силна конкуренция да има по-високи вноски в бюджета. "Акцизите в България са почти три пъти по ниски върху горивата, отколкото акцизите в една богата държава като Холандия. Това означава, че стотици милиони левове не влизат в хазната на България, както в Холандия и Германия, а влизат в хазната на тези, които продават горивата", заяви Румен Гечев.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви "Зададохме редица въпроси към сегашният финансов министър и той не отговори на въпроса, кои са собствениците на данъчните складове като капацитет. Този въпрос трябва да бъде разгледан от комисията и тя да направи следващите крачки, за да може чрез ценова конкуренция цените да бъдат сравними спрямо ЕС".

Емил Димитров от ПФ настоя комисията да бъде създадена след изборите. 

От  ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт поискаха да бъде създадена и комисия за мини "Бобов дол", която да разследва как е придобита концесията. Това предложение също ще бъде обсъдено от депутатите днес.

 

 

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай Х й
  Отговор
  1 12:08  20.10.16
  Че то няма ли цяла КОМИСИЯ за защита на конкуренцията? С бюджет, председател, служители ...
 • бббббб
  Отговор
  2 12:41  20.10.16
  Само комисии ,за да крадем кинти от народа .Съответно без да се върши реална работа.И затова им се събират по 5500лв. на месец заплата.А,ние ги гледаме и псуваме тихо вместо да ги подпукаме с тояги в парламента.

Напиши коментар:


Публикувай