1 673 9

Село Бояново срещу бежанците

Местните жители са категорични - не искат мигранти в района

Анатоли Стайков

Около 500 души протестираха в ямболското село Бояново срещу изграждането на бежански лагер край домовете им.

Народното недоволство е породено от идеята на мястото на бившата казарма в района да се разположи бежански център.

С плакати "Бояново за българите! Мигрантите вън!" и "Мигранти не сте добре дошли", и скандирания: "Да живее България, да живее българския народ!", демонстрантите показаха своето несъгласие с решението на правителството.

Организатор на протеста е Калоян Желязков от Варна, чиито баба и дядо живеят в Бояново.

Желязков е категоричен, че това няма да бъде последният протест, ако управляващите не променят позицията си. „Почти всички от мигрантите преминали незаконно границата са икономически мигранти, те не са бежанци – не бягат от война. Нямат никакво право да останат в България, тъй като са нарушители на държавната ни граница. Трябва да бъдат съдени по бързата процедура и връщани обратно, а не заселвани в Бояново или където и да е било другаде в България!“, каза той.

Недоволните заплашиха първоначално да блокират международния път към Турция. По-късно се отказаха от намерението си, но по думите им временно.

Все пак за половин час, беше затворен главният път Ямбол- Елхово до бензиностанцията на „Булпетрол“ в село Окоп. Няма данни за инциденти.

Бъдещият център ще разполага 52 фургона на площ от около 260 декара. Сградите в бившите военни имоти са почти напълно порутени. Лагерът ще бъде за временно настаняване, от затворен тип.

В Бояново живеят около 700 души, предимно възрастни хора. Макар и съоръжението да не е в центъра на селото, местните са категорични - не искат бежанци в района.

Протестиращите уверяват, че нямат политически искания.

От 300 протестиращи, 30 са били от селото, останалите са от други населени места, коментира ситуацията в Бояново вътрешният министър Румяна Бъчварова, която днес посети Малко Търново и Резово.

Вчера Бъчварова проведе работна среща с кмета на село Бояново и областния управител на Ямбол. Министърът опита да увери местните жители, че сигурността им е гарантирана. Тя обясни още, че лагерът ще даде възможност за допълнителна трудова заетост на хората от региона.

 

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 11:44  29.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • кроко
  Отговор
  2 11:44  29.10.16
  Като го направят лагера, го палете, бе хора. С протести не става работата. За толкова години не разбрахте ли че мирно и законно нищо няма да се промени.
 • ГОСТ
  Отговор
  3 13:52  29.10.16
  Бойко винаги е бил срещу народа си. И винаги ни е продавал. Цачева е същата, нали му е дружка. Ако стане президент Цачева ще иска още мигранти.
 • 4 13:59  29.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор

 • лоло
  Отговор
  5 15:03  29.10.16
  На 19.11 -събота- пл. Св. неделя отново се организира протест срещу напастта. 18ч.
 • Гост
  Отговор
  6 16:44  29.10.16
  Сигурността им била гарантирана :D Това е плюс за кукловодите, когато слагат кухи лейки на ключови позиции, че те нямат ни капка свян и срам докато говорят пълни небивалици. Кое е гарантирано бе тарамбуко? Коя сигурност? Ти настаняваш минимум 500 талибана, а може и повече, които ДОКАЗАНО до сега имат навиците да изнасилват, дупчат с ножове, крадат, събират се на големи групи до едно село с население около 500 човека повечето, от които възрастни хора? Как ще има гарантираш сигурността? Как? Ще командироваш жандармерия постоянно ли? Ще изградиш нов полицейски участък в селото ли? Кой ще финансира тая твоя защита и защо? Защо вместо да нямаме проблем имаме 2 проблема се, как ще се охраняваме от ислямистите и как ще ги храним? То верно БСП събираше най-тъпия контингент на времето ама ГЕРБ достойно ги замени и ще има честта да затрие държавата.
 • abv
  Отговор
  7 22:59  29.10.16
  Правителството доброволно вкарва вълка в кошарата. Слави го каза много правилно в едно интервю- ще се лее кръв , не само по икономически причини и заради все по обедняващия български народ, но и заради атентаторите. Тези не се никакви бежанци, Тези групи от мъже са подставени лица на определени групировки с цел да разпалят огъня на войната в Европа. За какво ни беше да влизаме в този Европейски съюз. Народа става все по-беден и обеднява от ден на ден по геометрична прогресия. Добре са малкото хора които са вкарали някой лев от запад или са участвали във фалшивата масова приватизация. В държавата законите не се изпълняват и прилагат и си остават на книга. Делата се точат с десет години закъснение. Народа на 90 % е беден. Най бедни сме в целия Европейски съюз. А България е толкова богата на ресурси .Има нещо сбъркано тук и то е ,че в нашата държавица се откраде много от определени хора и прадължава да се краде.
 • кольо
  Отговор
  8 23:11  29.10.16
  Аз ще гласувам за РАДЕВ!!! Тия разсипаха държавата и я напълниха с талибани. Никога повече гроб
 • сажу
  Отговор
  9 23:30  29.10.16
  ГЕРБ.ха им м...та в това село, но за сметка на това, ще има и други !

Напиши коментар:


Публикувай