1 528 0

ДАИ започва разпити на пътници

НС затяга контрола над автомобилните превози, промените не били срещу споделеното пътуване

Анатоли Стайков

Депутатите решиха да вдигнат глобите за нерегламентиран превоз на пътници и дадоха повече правомощия на ДАИ, пише в. "Труд". Те приеха на първо четене изменения в Закона за автомобилните превози, с който трябва да се затегне контролът на държавата над пътуванията в страната.

С текстовете, внесени от Министерския съвет, се дават изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

“Това е необходимо за установяване на вида на превозите – дали са срещу заплащане или не, което има значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават пари за това”, пише в мотивите на правителството. Увеличават се глобите за шофьори, които превозват пътници за собствена сметка без лиценз. За първо нарушение те стават 2000 лв., а за второ – 4000 лв.

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев обяви, че санкциите не са насочени към споделеното пътуване между приятели, а са срещу нелоялната конкуренция и незаконната търговска дейност. Той обясни, че когато приятели решат да отидат до морето и да си разделят парите за бензин, глоби нямало да има.

Депутатите приеха още общините сами да решават колко да е глобата за нередовен пътник в населеното място.

 

"Монитор": ВИП самолетът на Тато "кацна" в Авиомузея

Бившият правителствен самолет във ВИП вариант "Як-40" от времето на соц-а излезе в заслужена пенсия и вече е експонат в Музея на авиацията край 24-а хеликоптерна авиобаза Крумово, информира в. "Сега". В славните си години на него са се возели членовете на партийния елит от Политбюро на ЦК, журналисти и високопоставени гости. Бил е ползван от Авиоотряд 28 по време на управлението на министър-председателя Тодор Живков, служейки вярно на бившите вип-ове до 1991г. И ако тогава достъп до правителствената машина са имали само богоизбраните, то вече като музеен експонат, всеки посетител може да влезе в самолета, да го разгледа, че дори и да поседне в някое от луксозните кресла в салона първа класа. „Самолетът постъпва най-напред в състава на Авиоотряд 28, който е навремето правителственият авиоотряд. Той е вип вариант на самолет от този тип. Самолетите Як-40 започват да се произвеждат в СССР през 1968-1969 година. Това е самолет, предназначен за полети на къси разстояния, тоест разстояния до 1500 км”, разказва увлекателно старши експертът в авиомузея Стефан Синев, който е бивш военен пилот. По думите му машините Як-40 първоначално са ползвани само в републиките от бившия СССР, където разстоянията са огромни.

 

„24 часа“: Отварят още 18 секции във Великобритания, вече са 53

Още 18 секции ще бъдат отворени във Великобритания за президентските избори и националния референдум на 6 ноември, реши ЦИК. Така общо местата, в които ще могат да гласуват българите в Обединеното кралство, стават 53, пише "24 часа".

В посолството в Лондон секциите ще са 4 поради очаквания голям брой желаещи да упражнят правото си на глас. С друго решение ЦИК увеличи двойно възнагражденията на членовете на секционните комисии в столичния район “Младост” и кметствата Друмево и Грохотино.

Причината е, че там на 6 ноември ще се гласува с 3 бюлетини - за президент, за референдума и за кмет. Председателите на секционни комисии в трите населени места ще получават 126 лв., зам.-председателите и секретарите - по 116 лв., а членовете - по 96 лв.


„Сега“: НФЦ даде пари за 7 нови документални филма

Седем нови документални ленти ще получат финансова подкрепа от държавата, пише в "Сега". Те бяха избрани от Художествена комисия във втората редовна конкурсна сесия на Националния филмов център за документални и научнопопулярни филми. За разпределението на 550 000 лева кандидатстваха общо 30 проекта - 26 за реализация, 2 дебюта и 2 проекта за развитие на сценарий.

Четири са определените проекти за реализация: "Чувство за непоносимост" със сценарист и режисьор Дочо Боджаков; "Сага за попилените възможности" на режисьорката Ралица Димитрова, "Герой на нашето време" на Светослав Овчаров и "Съдбата като джаз" под режисурата на Константин Занков. Общият размер на държавната подкрепа за тях ще е до 475 хиляди лева.


"Стандарт": Пълни трибуни за Гришо в София

Билетите за второто издание на турнира по тенис за мъже в София се продават като топъл хляб, научи "Стандарт". Вече над 800 са продадените пропуски само за финала на надпреварата "Garanti Koza Sofia Open", която ще се проведе от 5 до 12 февруари.

Интересът към билетите е по-силен, тъй като организаторите обявиха в понеделник, че Григор Димитров е потвърдил участието си в София. В събота и неделя, когато са полуфиналите и финалът, билетите струват между 30 и 90 лева. Седмичните пропуски са между 100 и 300 лева. Така със сигурност се очаква мачовете на Григор да са пред пълни трибуни в "Арена Армеец".

В същото време стана ясно, че приятелката на Григор - певицата Никол Шерцингер, е отхвърлила предложение да се снима в холивудски филм. Сценарият предвиждал голи сцени с участието на нейната героиня и затова тя казала "не". Никол често пъти и заявявала, че иска да стане актриса и дори е получавала няколко малки роли - например в "Мъже в черно 3". Тя за пореден път обяви, че е щастлива с Григор и се дразни, когато хората коментират личния й живот.

България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай