1 680 3

Учени от БАН протестираха в центъра на София

Те настояват за повече пари за наука в бюджета за 2017 г. и за достойно заплащане на труда им

Анжелина Димитрова

В Деня на народните будители, учени от Българската академия на науките и от Селскостопанската академия протестираха в центъра на столицата.

Те настояха за повече пари за наука в бюджета за догодина и за достойно заплащане на труда им.

Ръководството на БАН поиска 12 млн. лева допълнително за следващата година, за да се повишат заплатите на учените, но правителството е в състояние да отдели 5 млн.лв. 

От КНСБ и "Подкрепа" определиха увеличението като "крайно недостатъчно".

Шествието започна в 11 часа от сградата на БАН на площад "Народно събрание", премина по булевард "Цар Освободител", през министерството на образованието и МС, премина по "Дондуков" и булевард "Васил Левски".

Протестиращите бяха разочаровани от факта, че пред просветното министерство никой не излезе, за да вземе техните искания. По думите им това означава, че просветното министерство не работи за развитието на българската наука. 

Протестиращите поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола в центъра на столицата. 

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 13:39  01.11.16
  В държавата на схемите, ъпсурдите и мутрите, пари има само там, където може да има пряка полза от тях, в период не по-дълъг от 4 години, колкото е един мандат. Ако бяхте много като бройка, щяха да ви коткат като ченгетата. Ако можеха да крадат от бюджета ви, щяха да ви дават пари и да има и за вас. Ако можеха при всяко правителство да ви сменят, пак щяха да ви дават пари и въобще ако имаха интерес, управляващите щяха да гледат по всякакъв начин как да ви направят вас и семействата ви, тяхни избиратели. Но сте малко, не могат да ви сменят и ползата от вас е някъде в бъдещето, когато дивиденти могат да извлекат, други, които са на власт, така че забравете за достойно заплащане, ако не измислите как да играете с властта.
 • Да ама не
  Отговор
  2 15:45  01.11.16
  На политиците не им пука за вас - вие сте на изчезване в РБ-то. Важни и привилегировани за всякакъв вид помощи са само неграмотните и паразитите, за да се роят все повече и повече - така най-лесно се граби и управлява територията...
 • Ник
  Отговор
  3 23:46  01.11.16
  Като се има предвид кой ни е Премиера и колко е образован... Като се има предвид и кой е дясната му ръка и той колко е образован... Ако не решите БАН да стане фитнес център - да има щанги, боксови круши и татамита няма да има за Вас субсидии! Така каза Докторанта по Маркучи и ... КОНГРАЧУЛЕЙШЪНС !!! Аре че ме чакат магистрали, Ганьо- проводи, Хъбове и жилища за саниране и контрабандисти! Знаете ли колко пари сме спечелили от контрабанда а? Бием контрабандистите всеки ден и държавата печели! - 3 милярда - 5 милярда! и накрая ще си добиваме газ - от утре! А Кристалина ще я правя шеф на Световната банка! Какво искате от мен още! - Кажете и ще го направя! Само първо да отида да се оправя с махленските панаири в Сл. Бряг за таксиметровите места, а после да повозя с джипката Дейвид... После съм на Ваше разположение :-(

Напиши коментар:


Публикувай