1 052 1

Митов предложи помощ на Италия след земетресението

Митов се срещна с новоназначения посланик на Италия

Калина Петрова

Общите предизвикателства, пред които се изправят България и Италия и целите за преодоляването им, бяха акцент по време на разговора на министъра на външните работи Даниел Митов с новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди, съобщиха от Министерство на външните работи.

В началото на срещата министър Митов поздрави посланик Балди за пристигането му в страната ни, изрази съжаление за разрушителните последствия от земетресенията в родината му и предложи помощта на България, в случай, че Италия се нуждае от нея. 

Двамата дипломати обсъдиха редица теми от актуалния европейски дневен ред, между които присъединяването ни към Шенген, миграционната криза и стратегическата роля на Средиземно и Черно море. Н. Пр Стефано Балди изрази оптимизъм за по-бързо приемане на страната ни към Шенгенското пространство и отбеляза, че Италия последователно ни подкрепя за това. В тази връзка българският първи дипломат обясни, че е много важно Европейската агенция за гранична и брегова охрана да бъде ефективен и работещ механизъм за гарантиране на сигурността на външните граници на ЕС и да не остане като пилотен проект за охрана само на българската граница, защото счита, че ЕС може да бъде по-сигурно място когато се охранява еднакво надеждно от всички страни. Двамата събеседници, обсъдиха и разпространения в началото на т. г. от Италия „нон-пейпър” – „Компакт по миграцията”, чиито основно послание е необходимостта от по-сериозен фокус върху външното измерение на европейската миграционна политика.

В рамките на разговора акцент бе поставен и върху събитията в Близкия Изток. Митов и посланик Балди разговаряха за случващото се в Сирия, Ирак и Либия и изразиха надежда за скорошно ограничаване на влиянието на ДАЕШ в региона.

Министърът на външните работи на България и посланикът на Италия у нас си пожелаха конструктивна и динамична работа както на двустранно равнище, така и като партньори в ЕС.

София / България


Още по темата

 • Италия отново се тресе

  Италия отново се тресе

  Земетресение с магнитуд от 5 по скалата на Рихтер разлюля централните части на Италия в ранните часове на днешния ден, съобщи The ...
  3.11.2016
  906
  0
 • Земната повърхност в Италия потъна със 70 см.

  Земната повърхност в Италия потъна със 70 см.

  Земята в районът, който беше засегнат от последните трусове в Италия, е потънала със 70 см., съобщи phys.org. Сателитните изображения показват, че ...
  1.11.2016
  1 722
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Картър
  Отговор
  1 21:18  01.11.16
  Подкрепят, не подкрепят, Холандия ще наложи вето и всичко ще отиде по дяволите.

Напиши коментар:


Публикувай