1 387 3

"Медиана": 100% е сигурно, че балотаж ще има

Анжелина Димитрова

Висока избирателна активност прогнозира социологическата агенция "Медиана" при поредното изследване на общественото мнение. Проучването е проведено с 1003 пълнолетни граждани в периода 26 - 31 октомври 2016 г. То е реализирано със собствени средства.

Вероятно пред урните ще застанат около 3,8 – 4 милиона избиратели. 

Очакванията и прогнозите за формални, апатични избори с предрешен победител не се оправдават.

Румен Радев стопява бързо дистанцията с кандидата на ГЕРБ, Цецка Цачева. За по-малко от 20 дни той е прибавил 4 % симпатизанти.

Нарастват потенциалните гласоподаватели на Красимир Каракачанов, Веселин Марешки (вече на четвърта позиция) и Пламен Орешарски (при последния, значително повлияно от подкрепата на ДПС). 

Цецка Цачева е постигнала максимална консолидация на избирателите на ГЕРБ, но не се ползва с никаква популярност извън симпатизантите на ГЕРБ. Потенциалните й избиратели се изчерпват с избирателите на ГЕРБ и за 20 дни не се увеличават.

Като правило нарастването при конкурентните кандидати и липсата на растеж при Цецка Цачева е лоша прогноза за последната. 

Доскоро нещата изглеждаха така: първо място за Цачева на първи тур, но труден балотаж. Сега под въпрос е и първото място на първия тур на изборите. Засега Цецка Цачева води с 4 % пред Радев сред твърдо гласуващите, но все още има 12 % колебаещи се  гласоподаватели, които  е по-вероятно да гласуват за алтернативни кандидати или да не гласуват, но не са гласоподаватели на Цачева.   

Втори тур на изборите е практически сигурен на 100 %. Балотажът ще е между Цецка Цачева и Румен Радев.

Вторият тур на изборите силно ще бъде повлиян от резултатите на първия тур (наличието на малка или голяма разлика между основните претенденти).

Цецка Цачева има много малък потенциал да привлече избиратели, гласували за другите кандидати. Тя може да разчита на едва 50 % от избирателите на Трайчо Трайков; на 11 % от тези на Патриотичния блок; На 17 % от тези на Марешки.

Румен Радев има много по-голям потенциал да привлече избирателите на другите кандидати. Той може да разчита на 50 % от тези на Татяна Дончева; 63 % от избирателите на Калфин; 26 % от тези на Каракачанов и 27 % от гласувалите за Марешки и дори 17 % от гласувалите за Трайчо Трайков. Това предвещава труден балотаж и сериозна възможност за загуба за Цецка Цачева. На практика, спонтанно ще се създаде общ фронт – „Всички срещу Цачева и ГЕРБ“.  (На практика всички не-ГЕРБ кандидати имат сериозен потенциал да победят Цецка Цачева на втори тур). 

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Тази информация се предоставя въз основа чл. 205, ал. 1-4 от Изборния кодекс и съгласно него медиите, които се позовават на данни от това проучване са длъжни да я оповестят.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Картър
  Отговор
  1 22:29  01.11.16
  Балотаж може и да няма и Орешарски да ги отвее от раз.)
 • незнайко
  Отговор
  2 08:19  02.11.16
  Ако продължават медиите да ни промиват мозъците с този белотаж, току виж наистина да се случи. Още малко и ще ни кажат, кой е следващият президент преди изборите. 26 години едно и също и народа не може да го ОСЪЗНАЕ. ВСИЧКО Е РЕШЕНО ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ а изборите са за пред народа.
 • прогнозите не са това което са
  Отговор
  3 11:53  02.11.16
  Платена статия и платено "проучване", чиста проба стъкмистика! Изненадите тепърва предстоят. :)

Напиши коментар:


Публикувай