911 3

Плевнелиев с най-висшето държавно отличие на Унгария

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Анатоли Стайков

"България и Унгария имат общи исторически корени и са свързани от дълбоко приятелство от повече от 1000 години. Двата народа са обединени и от общата си борба срещу комунизма".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Будапеща, на която беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Унгария, "Голям Кръст на Унгарския Орден с огърлие и звезда със златисти лъчи", съобщи президентският прессекретариат.

Българският държавен глава получи висшето отличие за заслугите си за развитието на българо-унгарските отношения, както и за приноса си за утвърждаване на стабилността в региона и насърчаване на европейското сътрудничество. Отличието се връчва на действащ държавник за пръв път от пет години. 

Росен Плевнелиев открои активния политически диалог между двете държави в рамките на ЕС и НАТО, както и осъществените посещения на най-високо равнище у нас през 2016 г. на президента Янош Адер и от министър-председателя Виктор Орбан.

"Президентът Росен Плевнелиев е голям приятел на Унгария и направи много за българо-унгарските отношения. През изминалите 1000 години сме възприемали по този начин и приятелския български народ", посочи по време на на церемонията министър-председателят Виктор Орбан. Унгарският премиер подчерта, че независимо от трудностите, през които са преминавали българите в своята история, народът ни винаги е успявал да се изправи отново. 

Унгария


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • есхач
  Отговор
  1 20:10  10.11.16
  Някой чел ли е историята? Първо унгарците опустошават Добруджа после Симеон с печенегите ги избива в днешна Молдова и те се местят на днешните си земи.После се спречкват със Самуил и помагат на Василий Българоубиец да превземе Видин. Воюваме и по времето на Калоян Борил и Иван-Асен 2 е.ати приятелството
 • ****
  Отговор
  2 22:05  10.11.16
  Е аз тогава трябва да съм нобелов лауреат!
 • Тодоров
  Отговор
  3 09:00  11.11.16
  Това си е чист държавен и дипломатически протокол. Всеки държавник, посланик, дипломат, политик и т.н., който слиза от "сцената", обикновено получава подобни държавни отличия. Не че ги е заслужил. Особено нашия Плевналиев - пълен провал. Най-вероятно Виктор Орбан гледа по-бързо да се отърве от евентуални следващи контакти с нашия провалил се държавен глава.

Напиши коментар:


Публикувай