874 3

Резултатите от балотажа са наказателен вот срещу ГЕРБ

Не се случи и очакваната подкрепа за женската кандидатура

Анжелина Димитрова

Високият резултат на Румен Радев на втория тур на президентските избори се обяснява с това, че се мобилизира много голяма част от електората и то в една посока. Това, което получи Радев, се дължи основно на прилива от почти всички парламентарно представени партии, също от кандидатите, които участваха в първия тур. Това каза по bTV Добромир Живков от „Маркет линкс”.

Той допълни, че тези резултати определено са наказателен вот срещу ГЕРБ сред десните избиратели. Тези със силните патриотични настроения също са избрали Радев. Не се случи и очакваната подкрепа за женската кандидатура, допълни Добромир Живков.

59,35% е първият резултат за Румен Радев, а Цецка Цачева събра 36,17%, като почти липсваше динамика през изборния ден. Тя е била в рамките на 1-2% по данни на „Маркет линкс”.

44% от гласувалите за Реформаторския блок през 2014 г. сега са подкрепили Радев.

При патриотите нещата са още по-силно изразени - близо две трети от избирателите на Красимир Каракачанов са подкрепили ген. Румен Радев.

Има силна връзка сред гласоподавателите на ДПС с БСП – 90 % от електората на ДПС го е подкрепил.

37% от гласувалите на първи тур за Трайков също подкрепят генерала. Той печели и сред гласоподавателите в чужбина.

44,2% от гласувалите са мъже, 55,8 - жени.

12,4% са гласувалите от 18 - 30 години. В тази възрастова група е най-висок делът на тези, които са отбелязали в бюлетината „не подкрепям никого”. Този дял намалява с възрастта. Ядрото на протестния вот трябва да бъде анализирано допълнително, за да се уточни срещу какво протестират, коментира Добромир Живков.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • антрашпиц
  Отговор
  1 08:41  14.11.16
  Факта че 20 процента от герб са подкрепили радев говори достатъчно.И какво като дпс са го подкрепили...Ами категоричната подкрепа за цецка в турция....
 • Груева
  Отговор
  2 08:59  14.11.16
  Точно така .Писна ни Бойко да ни обяснява с менторски тон ,колко сме прости и тъпи.А той видите ли какво е чудо на политиката ьче даже и международната.Срамота от 10 години сме в Европейския съюз ,а ставаме все по-бедни, политиците ни събрани от кол и въже обясняват от тяхната трибуна ама колко сме добре ,а пък ние тъпаците нищо не разбираме. Пичове ,време е да си ходите с махленския си манталитет.Искаме хора достойни ,пък било то и Румен Радев.Ще видим и него.
 • 66666
  Отговор
  3 10:46  14.11.16
  Няма кой да търпи политическа класа, която взема по високи заплати от заплатите на европейските политици. А народа е оставен да мизерства с 30 пъти по ниски доходи. Ако няма достатъчно пари за повишаване доходите на хората да си намалят техните, до съотношение равно на това в европеските държави 1:3 или 1:4.

Напиши коментар:


Публикувай