4 604 16

100 млн. лв. годишно въртят на черно сервизите

Анжелина Димитрова

Над 100 млн. лв. въртят на черно автосервизи годишно, това заявиха пред „Монитор“ представители на бранша.

Според това близо 90 на сто от представителите на бранша работят в сивия сектор. Според експерти в сектора едlа 10-12 на сто са сервизите, които са обявили, че извършват подобна дейност. Всички останали работят, без да спазват минимални изисквания.

Най-много са незаконните сервизи в София, следвани от работилниците за ремонт на коли в Пловдив и Бургас, обясни Емил Германов, председател на Съюза на автосервизите. Според него трябва да бъде изработен регламент, по който да работят всички сервизи.

Правила - макар и минимални, трябва да има, защото положението в момента не е в интерес на никого - нито на потребителите, нито на държавата, заяви още той. Експертът е категоричен, че по този начин ще се защити интересът на клиентите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шарнира
  Отговор
  1 06:42  17.11.16
  Таксиджиите клекнаха послушно,като мишки пред наложения им патентен данък а и цените за превоз са им смешно ниски а тези, така наречени" автосервизи" по трафо- постове и бараки,няма кой да ги пипне.
 • mediator37
  Отговор
  2 06:51  17.11.16
  Като им сложат лиценз, патент, данък печалба, ДДС и осигуровки по НОИ и НЗОК, не ми стана ясно с какво като потребител ще ми се подобри положението. Монтьорите ще станат по-кадърни ли нещо, че чак не ми е ясно какъв е механизмът на поумняването им ? Или цените им към мен ще намалеят? Сивата икономика е имунната защита на народа срещу скапаната ни държава. НАП-а да го лапа!
 • ЧЕСТЕН
  Отговор
  3 07:03  17.11.16
  НЕ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ......АМА НИКАКВИ, НА КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ И ЛАКОМИ ОБЩИНАРИ ! ...........А ВИЕ,КОИТО СТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ХАЙДУЦИ ОТ БКП ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ПЛАЩАТЕ И ДА ГЛАСУВАТЕ!!!
 • Мче да
  Отговор
  4 08:57  17.11.16
  когато някой адвокат , автомонтьор, стругар ,продавач по събори ,пазари и панаири и ред други ми дадат касов бон значи нещо се променя

  Коментиран от #14


 • МаЙстор
  Отговор
  5 09:15  17.11.16
  Да ги дам на БАН? Или на учителите? На полицаите? Знаете ли как се изкарват 1000 лв. с труд? Що не пробвате?
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  6 09:48  17.11.16
  МНОГО НЕГРАМОТНИ АВТОМОНТЬОРИ
 • xxx
  Отговор
  7 09:59  17.11.16
  Ми че те и автоморгите са не в сивата, ами направо в черната икономика. Там пък за какви пари става дума, просто не ви го побира акъла. Всъщност по т.нар. гаржни автосервизи срещу които ревете, пестят само данъците за трруд/услуги. Авточастите (новите) се купуват от магазини и за тях се плаща ДДС. Те хората ходят по нелицензирани автосервизи от сиромашия, а не защото искат така
 • До честния
  Отговор
  8 10:15  17.11.16
  И аз съм с теб.Яко сива икономика,да живее корупцията.

  Коментиран от #9

 • Гост
  Отговор
  9 10:48  17.11.16

  До коментар #8 от "До честния":

  Каква корупция те гони тебе байно? Единственото "престъпление" към т.н. държава е не издаването на касов бон, което повярвай ми е допринесло повече за хората отколкото самата държава. Когато т.н. държава е тип бананова република и всичко е създадено в ущърб на обикновенния човек, сивата икономика тип занаятчийство са малкото неща, които крепят хората. Тук не става дума за голяма фирма от сорта на Булгартабак дето е затворила хиляди по мазета да им работят без осигуровки и да продава продукцията си на черно без бандерол, не! Тук става въпрос в повечето случаи за бай Михал селския майстор дето, като отидеш при него с голфа или опела не ти смъква кожата от гърба за някоя проста процедура по колата! Това е! Само Гриша Ганчев, Черепа и още няколко престъпника дето си перат ДДС-то са навредили повече на държавата от хилядите квартални майстори.
 • Косматия
  Отговор
  10 10:50  17.11.16
  Косматия го боли косматия за сервизите!!!! Оборудвъл един гараш и си прайм само мойти коли вътри!!!! Иам си сичко саму за реглаж одим у сервиза!!!! И му висим на реглажажията на кратунта докат го прай дан смота нешто!!!!
 • чичо Пешо
  Отговор
  11 11:42  17.11.16
  тея дето ревете срещу мерките колко пъти сте ходили в лицензиран автосервиз? Повярвайте ми, ходил съм и продължавам да ходя и в двата типа почти всяка седмица с различни автомобили и по-нови и по-стари, ами разлика в цената почти няма!!! Последния път кварталния майстор ми взе 50 лв. за смяна на лагер на главина, при положение, че не знаеше как се прави точно на моята кола и аз му помагах, а в сервиза за тази услига ми искаха 40 лв. и човека ми каза - иди пий едно кафе и след половин час си готов. Да не говорим, че не носят никаква отговорност, не декларират приходи и цените за услугите им не са регламентирани никъде. ОК, винаги катио му звънна по телефона и кажа - човек на зор съм. той зарязва всичко и помага, но това като че ли е единствения плюс.
 • Киро
  Отговор
  12 12:09  17.11.16
  Ако искаме, господа, да тръгнем по пътя на развитието, то в тази държава трябва да има справедливост и закона трябва да се прилага към всички. Как така едни ще плащат данъци, а други не?! Разбира се, че трябва сервизите да бъдат следени и да си плащат налозите!

  Коментиран от #13

 • Николай
  Отговор
  13 13:06  17.11.16

  До коментар #12 от "Киро":

  Така е "Киро", звучат красиво твоите писания, но са прави повечето форумисти, че на така устроената държава и подхожда настоящия модел. Аз съм ходил често и в регламентиран и в нерегламентиран сервиз и нямаш никакви гаранции, че в регламентирания сервиз ще получиш по-качествена услуга. Там се наемат често младежи без опит и квалификация, за да им плащат по-малко. Цените са сравними, но "кварталния майстор" често е по-оправен и по-бърз от официалните сервизи (не говоря за новите коли, а за втора ръка). Относно модела на развитие - личния пример идва от горе, а не отдолу, т.е. аз съм солидарен с майсторите, а не с комисионерите!
 • Зоро
  Отговор
  14 13:41  17.11.16

  До коментар #4 от "Мче да":

  И като ти даде касов бон от апарат за 300-400 лева, като ти нахише още куп разходи в полза на мафиотите държава но плащани от теб ти с какво печелиш реално? Аз не схващам услугата ли ще ми се подобри? Само дето вместо 20 лева за здрасти! на адвокатчетоо ще платя 30 понеже мафиотите чиновници и политици искат повече да лапат...но ще ги платя аз, адвоката няма да ги плати той или тя... В сервиза е същото....като ти надуе цената от държавен рекет ги плаща клиента. Великата "загрижена" за нас мафия чиновници държава, леле колко ни обичала? Тия корумпирани трътки по бюрата от парламент надолу не са ни свършили една стотинка полза, а лапат най-.много пари, леле да ви и държавата скапана, аз потомъка на Телериг аз бих я гръмнал като бюрократи паразити. Ако не е тая кочина, наречена "държавата" система от крадци паразити чинонвници политици и всякаква паплач нямаше да има 2 млн. емигтранти...и повече стават .
 • Андрешко пак ще го яде
  Отговор
  15 21:16  17.11.16
  Ама защо пак полвината истина и пак за по-дребните риби,ами търговците на авточасти и най-вече вносителите на такива къде са в задачката?
 • гост
  Отговор
  16 23:00  17.11.16
  КАЖЕТЕ КОЛКО МИЛИАРДА ПОТЪВАТ ГОДИШНО ПРЕЗ ПАРЛАМЕНТА. НЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ВНИМАНИЕТО С ЛЪЖИ И ГЛУПОСТИ.

Напиши коментар:


Публикувай