Last news in Fakti

17 Ноември, 2016 06:31 3 564 5

1 млрд. лв. годишно губи държавата от липсата на толсистема

  • държавата-
  • толсистема-
  • липсата

Преглед на печата

1 млрд. лв. годишно губи държавата от липсата на толсистема - 1
Снимка: БТА

24 часа

1 млрд. лв. годишно губи държавата от липсата на толсистема

Държавата губи по 1 млрд. лева годишно заради липсата на толсистема за пътищата. Това твърдят експерти, запознати с отчитане на трафика и плащане за използване на пътищата. Сумата се потвърждава и от доклад на Световната банка. В него се казва, че изграждането и пускането на толсистема в България ще донесе допълнителни приходи от 1 млрд. лв. годишно. Тази сума би позволила у нас да има чувствително по-добри пътища, твърдят представители на фирми, занимаващи се с поддръжката на шосетата. Според разчетите на министерството на регионалното развитие годишно са необходими 600 млн. лв., за да бъдат пътищата в добро състояние.

Монитор

100 млн. лв. годишно въртят на черно сервизите

Над 100 млн. лв. годишно въртят незаконните сервизи, пише в броя си от четвъртък в. "Монитор". Само 10-12 на сто от сервизите са обявили, че извършват подобна дейност, другите работят на черно, без да спазват каквито и да е правила, твърдят експерти. Най-много незаконни сервизи имало в София, следвали в Пловдив и Бургас. От Съюза на автосервизите се обявяват за регламент, по който да работят всички. 

Труд

Тропически заразни болести плъзнаха сред бежанците

Лоши хигиенно-битови условия и множество преносители на заразни кожни заболявания, включително причинявани от тропически паразити. Такава е ситуацията в бежанския лагер в Харманли констатира експертен екип след проверка, направена по искане на омбудсмана Мая Манолова. Лекарите съобщиха, че са установили голям брой чужденци, преносители по всяка вероятност на краста (скабиес), кожна лайшманиоза, която се проявява под формата на язви и рани, както и варицела (т.нар. дребна шарка). Въпреки това 3000 чужденци са на свободен режим и спокойно се разхождат из Харманли, което притеснява местните хора.

Дума

Инспекцията на оборудването за "Белене" започва другата седмица

В момента се подготвя посещението на експертна група от България с участието на представителите на европейската ядрена организация "Евратом" в Русия за проверка на произведеното за АЕЦ "Белене" ядрено оборудване и инспекцията може да започне още идната седмица. Това съобщи вчера енергийният министър в оставка Теменужка Петкова след участието си в съвместно заседание на комисията по енергетика и комисията за наблюдение на дейността на енергийния регулатор, на което бе обсъден проектобюджетът на България за 2017 г. От думите й стана ясно, че няма да има еднократна инспекция в Русия, а ще е серия от посещения в заводите, произвели ядреното оборудване за спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене". По време на визитата експертите трябва да се уверят, че руската "Атомстройекспорт" (АСЕ), която бе изпълнител на изграждането на ядрената централа, коректно е изпълнила задълженията си. Целта е до 15 декември руснаците да получат над 620 млн. евро за изработените реактори, както постанови арбитражният съд в Женева. Съгласно постигнатата в края на октомври договорка между НЕК и АСЕ парите трябва да се преведат дотогава, което ще намали с 24 млн. евро дължимите ежедневни лихви за забава на погасяването.

Стандарт

Глоба до 10 хил. лв. за бариера на плажа

За поставяне на бариери или други заграждения, които ограничават свободния пешеходен достъп до плажовете ще се налагат глоби от 3 хил. до 5 хил. лв., ако нарушителите са граждани, и от 5 хил. до 10 хил. лв., ако са фирми. Това предвиждат промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, пуснати от Министерството на туризма за обществено обсъждане. Ако някой се опита да ограничи правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до плажа като им иска такса, ще отнесе глоба от 2 хил. до 4 хил. лв., ако е физическо лице, или имуществена санкция от 5 хил. до 10 хил. лв., ако е фирми. При повторно нарушения глобите стават по-големи. Предлагат се и по-големи санкции за концесионерите на плажове, които нарушават правилата. Ако концесионерите не осигурят поне половината от територията на плажа за свободно плажуващи, ведомството предлага глоба от 1 000 до 5 хил. лева за физическите лица, и санкция за фирмите от 5 хил. до 10 хил. лв. При повторно нарушение глобата се увеличава на от 2 хил. до 6 хил. лв., а имуществената санкция става от 6 хил. до 12 хил. лв. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 0 Отговор
    От такса ,че живеем също губи държавата..
  • 2 гума

    0 0 Отговор
    Барби Павлова от къде да знае че тол-системата е по печеливша от винетките. За това се иска мозък а не грим. Дори и да я подсетят, ДПС ще ги обезпечи персонално.
    Дори за патриотите е по-важно турските тирове да пътуват безплатно през нашите пътища.
    В цяла Европа основните магистрали събират приходи за всички останали пътища.
  • 3 пенсионер

    0 0 Отговор
    Ето от къде ще се вземат парите за увеличение на пенсии.
  • 4 abv

    0 0 Отговор
    Много е просто но горе има много тъпоъгълници. Парите от винетките трябва да покриват поддръжката на първокласната и второкласната пътна мрежа. Магистралите да се поддържат чрез парите от ТОЛ- системата .Тогава гастарбайтерите от Турция няма да купуват винетки, което и без това не правят, а ще плащат за минаването си през България.
  • 5 mediator37

    0 0 Отговор
    "Глоба до 10 хил. лв. за бариера на плажа"

    Най-послеее! След четвърт век беззаконие се сетихте.
    Ангелковаа, след многото глупости, които сътвори като министър и едничката ми радост от оставката на Б.Б., че ще се махнете ти и онази червена кривоуста чучулига на образованието, най-накрая направи нещо полезно за народа. Заслужи си заплатата за последната седмица, за останалите близо две години е хубаво да я върнеш.
    Догодина да видим на Русалка за южния плаж ще ми искат ли 6,00лв. на човек на втората бариера, поставена след първата (основната за комплекса). Инак на първата бариера 5-те лева заминават за влизане с кола.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове