891 2

Строят нов контролно-информационен център на Рилските езера

В центъра ще се дава информация на посетителите и ще има дежурна група спасители

Милена Трачева

Национален парк „Рила“ ще се сдобие с нов контролно информационен пункт в района на Седемте рилски езера. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Пунктът ще е в близост до хижа „Рилски езера“ и ще дава възможност на парковата охрана да изпълнява по-ефективно дейността си.

Средствата, на стойност 315 600 лева, са предоставени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Поради своята специфика и уникално биоразнообразие, циркусът на Седемте езера е обявен за "зона за ограничаване на човешкото въздействие". След пускането на лифта до хижа „Рилски езера“ обаче това е най-посещаваната територия в границите на парка. Това е и районът с най-много нарушения, тъй като туристите невинаги се съобразяват със съществуващите правила. В зоната например е забранено брането на цветя и билки, къпането в езерата, използването на движението с АТВ-та и други транспортни средства, но тези ограничения не се спазват, затова се налага засилване на контрола.

В центъра ще се дава информация на посетителите за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието и правилата на поведение. В пункта ще има и дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти.

В Плана за управление на Национален парк „Рила“ е предвидено създаване на мрежа от охранителни контролни пунктове. До момента са изградени три – в КИП „Бели Искър“, КИП „Нехтеница“ и КИП „Белмекен“.

Изграждането на новия пункт е допустимо съгласно Закона за защитените територии, според който на териториите на националните паркове може да се изграждат сгради за нуждите им. То е в съответствие с приоритетите за финансиране на ПУДООС – опазване на редки и застрашени видове и повишаване на обществената информираност и общественото съзнание за ролята и значението на биоразнообразието за природните процеси и живота на хората.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кой
  Отговор
  1 13:00  19.11.16
  А Кой ще контролира Белите Братя и Сестри
 • brigante
  Отговор
  2 15:39  19.11.16
  явно се започва о.ирането и там в тоя парк... до тоя пункт ще изникне като горска гъба едно заведение, а до него още едно, за да имат туристите откъде да си пазаруват и да о.ират още повече и т.н. ол..нянената картинка я знаем всички... тя е навсякъде в ол..нянената ни страна... кенеф!

Напиши коментар:


Публикувай