1 625 0

Терминатора се отказа от месото - и не му липсва

Преглед на печата

Анатоли Стайков

Арнолд Шварценегер изуми феновете си по цял свят, след като обяви, че е станал веган, пише в. "Стандарт".

"Случи се постепенно. Ядях месо всеки ден - после три пъти седмично, после веднъж седмично, след това два пъти на месец, докато накрая просто спрях", заяви Терминаторът, който в разцвета на силите си залагаше на поне три сочни пържоли дневно, за да спечели титлите "Мистър Олимпия". Шварценегер сега твърди, че се чувства фантастично и месото въобще не му липсва.

Във веганството го въвел режисьорът на "Титаник" и "Аватар" Дейвид Камерън. Камерън лично изготвил диетата на Арнолд и му препоръчал какви храни да яде и кога. Дейвид го развел също из най-важните веган ресторанти. А Шварценегер заяви, че е решил да откаже месото не само заради лични, а и от планетарни съображения. "Ако всички хора започнем да ядем растения ще възстановим баланса в еко системата за няколко години", заяви холивудският ас.

„Монитор“: 220 хиляди си плащат тока онлайн

Над 220 хил. битови клиенти на ЧЕЗ са избрали да платят безкасово сметките си за ток от началото на годината до края на октомври, информира "Монитор". Те използват за целта банките, интернет, терминални устройства или мобилния си телефон, като броят на транзакциите достигна над 2,214 млн или 15% от общия брой плащания, осъществени през този период. Близо 75 500 клиенти на енергийното дружество покриват задълженията си автоматично чрез банковата си сметка.

През последните години устойчиво нараства броят на клиентите на ЧЕЗ, които предпочитат да бъдат обслужвани от разстояние. Безкасовите начини на плащане спестяват време и усилия на потребителите и ги правят независими от мястото и работното време на касите. За десетте месеца на 2016 г. над 973 хил. плащания са извършени по банков път. За същия период се регистрира и ръст от 11 на сто при интернет плащанията - близо 1,241 млн.

„Монитор“: Протестират срещу бюрократщина в театрите

Писмо с искане за отмяна на разпоредбите по Наредба 10, член 15 на Министерството на образованието и науката, подписват директорите на културни институти във Варна. Текстът, срещу който скачат, е свързан с бюрократични процедури и рестрикции за организираното посещение на ученици на театрални представления, концерти, изложби и музеи, пише в. "Монитор".

Идеята беше дискутирана в Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна по време на Европейската нощ на театрите. Публичната дискусия, свързана с достъпа до култура за учениците в България с модератор, режисьорът Стоян Радев, поставя началото на широк обществен дебат за промени в съществуващите държавани разпоредби, които усложняват ученическия достъп до театрални, оперни, балетни спектакли, концерти, изложби и др.

Артисти, директори на културни институти, журналисти и учители във Варна се обявиха категорично против прекалено голямата бюрокрация, съпровождаща посещениятата на ученици на представления и изложби, к. Това обикновено води до отказ от страна на директорите на учебните заведения и учителите да ги организират, коментираха дискутиращите. В подкрепа на писмото на директорите на културни институти изявиха желание да се подпишат също журналисти и учители от медии и учебни заведения в морския град.

„Монитор“: Донасят мощите на Св. Климент Охридски от Гърция

Част от мощите на свети Климент Охридски ще бъде донесена у нас тази седмица по повод 1100 години от успението на просветителя, пише в. "Монитор". Годишнината се отбелязва под патронажа на ЮНЕСКО, съобщиха от Богословския факултет на Софийския университет, който носи неговото име.

Мощите на Кирило-методиевия ученик ще бъдат донесени от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон от Гръцката църква.

Те ще бъдат изложени за поклонение най-напред в параклиса в Синодалната палата на 24 ноември от 16.00 ч., а в 17.45 ч. ще бъдат пренесени в храм-паметника „Св. Александър Невски“, където патриарх Неофит и храмовите свещеници ще отслужат тържествената вечерня (така се нарича вечерната служба в църквата, б.р.).

В петък, на 25 ноември в 9,30 ч. патриарх Неофит, гръцкият митрополит Пантелеймон и архиереи от Българската православна църква ще отслужат празничната литургия. Същата вечер от 19.00 ч. зала „България“ ще се състои празничен концерт на църковна музика, посветен на годишнината от успението на св. Климент Охридски.

„24 часа“: Де Ниро имигрира заради Тръмп

Във Ферацано в Южна Италия е най-красивият малък театър на Ботуша. Италианското село Ферацано чака с отворени обятия земляка си Робърт де Ниро, пише кореспондентът на "24 часа" на Ботуша. Призиви да се върне в родната земя на дедите си след избора на Доналд Тръмп за президент отправи кметът на общината Антонио Черио.

Той каза, че съселяните му са готови да приютят звездата за неопределено дълъг период. Заедно с него жителите на Ферацано са готови да дадат убежище и на много други наследници на италианци от тези земи, емигрирали навремето в САЩ.

 

 

 Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай