912 0

Дядо Добри на хляб и лук, взима причастие

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

24 часа

Дядо Добри на хляб и лук, взима причастие

Дядо Добри се готви да вземе причастие! Живият светец от Байлово спазва изключително стриктно строгия 40-дневен коледен пост. През него 102-годишният благодетел може да похапва риба, плодове и зеленчуци, но не и месо. Най-големият дарител на храм-паметника "Св. Александър Невски" се е отдал на много тежък хранителен режим. Той яде само хляб и салата от домати и пресен лучец от градината на дъщеря му Екатерина от ботевградското село Скравена, където дядо Добри продължава да живее вече няколко месеца.

Монитор

1/3 от боклука ни храна

1/3 от боклука в градските кофи са останки от храна. Последните данни на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците показват, че в градовете с над 50 000 жители храната в контейнери се увеличава с всяка изминала година. А според прогнози на Столичната община през тази година софиянци ще изхвърлят около 64 517 тона храна. Следващата година гозбите в кофите за смет ще са с 1002 тона повече, а през 2020 г. манджата в боклука ще достигне до 68 682 тона. В градове с население до 25 000 души като Айтос и Севлиево неизядената манджа представлява 10% от боклука в кофата. В селата и градове с население под 3000 жители като Малко Търново храната в кошовете е едва 4,8 на сто. В тези градчета и села половината от боклука е пепел от твърди въглища и строителни отпадъци.

Дума

„Промяната в БСП” тръгва през януари

"Промяната в БСП" ще е мотото на конгресното заседание на социалистите през януари. Корнелия Нинова припомни, че е оглавила партията с визията си за реформи в нея, и подчерта, че смята да изпълни обещанието си. Заседанието на конгреса през януари ще обсъди нова предизборна платформа с ясни, конкретни и възможни ангажименти, която да стъпи на автентичните леви ценности, заяви Нинова. Промяна ще има и в коалиционната формула, с която БСП ще се яви на парламентарните избори. Обект на анализ ще бъдат и организационни реформи в партията. Тази събота в София има разширено заседание на Националния съвет на партията. Покана за събитието има и новоизбраният президент Румен Радев.

Труд

Веселин Пенгезов се връща на работа в Софийския апелативен съд

С 9 гласа „за“ и 3 „против“ съдийската колегия към Висшия съдебен съвет възстанови на длъжност съдия в Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Това стана ясно днес по време на заседанието на членовете на съвета. „Против“ връщането на Пенгезов се обявиха Димитър Узунов, Галя Георгиева и Даниела Костова. През август Веселин Пенгезов поиска да бъде възстановен на работа, тъй като същия месец с промените в Закона за съдебната власт отпадна и основанието за неговото временно отстраняване. Обвиненията срещу него не са свързани с дейността му като съдия.

Стандарт

Спипаха 168 финансови мулета у нас

Общо 580 лица и над 800 неправомерни транзакции в 15 страни от ЕС са били индентифицирани в периода от 14 до 18 ноември. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с Информационна кампания за противодействие на престъпленията против финансовите интереси на Европейския съюз. По думите й операцията се е провела и на територията на България. Арнаудова съобщи още, че от 14 до 18 ноември страната ни е взела участие в международна операция за „Финансови мулета на територията на ЕС", която е част от оперативния план на „Европол". „Предотвратените щета само от началото на година е 4 84 000 евро, 168 неправомерни транзакции на обща стойност 4 320 000 евро", посочи Румяна Арнаудова. Тя добави, че текущата кампания е стартирала и в 15 още държави от ЕС.

България


Напиши коментар:


Публикувай