1 254 5

Пътищата в някои общини са като след бомбардировки

Заплатите на хората в общинските администрации са на ръба на минималната

Пътищата в някои общини са като след бомбардировки
Снимка: БТА
Калина Петрова

От РБ внесохме предложение за допълнителни 20 милиона лева за общините – за ремонти на общинските пътища и за увеличаване заплатите на хората в местните администрации, които сега са на границата на минималната за страната. Тези 20 милиона лева трябва да отидат в най-бедните 74 български общини, които са в ужасяващо финансово положение, защото нямат приходоизточници. А другата част от средствата е за общинската пътна мрежа, която на някои места е като след бомбардировка. На практика всички граждани са бенефициенти на тези пари.

Това каза от трибуната на парламента, при обсъждането на бюджета за 2017 година, Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на РБ и добави, че внесеното от РБ предложение за увеличение на бюджета за общините с 20 милиона лева е изработено от Националното сдружение на общините и са обсъдени в рамките на Комисията по регионална политика в парламента.

Той подчерта, че има нужда за първи път от 6 години да се размразят средствата за общинска администрация чрез увеличението им с 6 милиона лева, за да се осигури средна работна заплата на заетите в общинската администрация поне 490 лв., при заложено в проектобюджета 475 лв. Това би било малко над приетата минимална работна заплата от 460 лева, отбеляза Зеленогорски.

Той добави като второ предложение увеличение на размера на изравнителната субсидия с 5.2 млн. лв. От тях 1,9 млн. лв. да бъдат насочени само към най-бедните 74 общини, които поради дефекти в разпределителния механизъм вече втора година са с нулев или незначителен под 1% ръст на субсидията. С останалите 3,3 млн. лв. да бъдат компенсирани общините заради драстичното увеличение на акциза на течните горива, които използват отопление, каза още Зеленогорски и обясни, че аналогична компенсация е заложена за земеделските стопани.

По думите му, РБ внася и предложение за увеличение на целевата субсидия за капиталови разходи с 10 млн. лв. за поддръжка на общинската пътна мрежа. Състоянието на тази мрежа е многократно по-лошо от републиканската, а достъпните ресурси за поддръжка са над 4.5 пъти по-ниски. В същото време общините не разполагат нито с данъчен източник, нито с целеви собствени приходи, като винетните такси например, нито с достъп до евросредства, с изключение на незначителен ресурс по ПРСР. Когато пострада човек заради дупки на пътя, кметът е незабавно отговорен пред прокуратурата. Но когато не разполага със средства, не може да оправи пътищата в общината, аргументира се още Зеленогорски.

От всички политически сили в парламента единствено ГЕРБ не подкрепи предложението за 20 милиона лева повече за пътища в общините и увеличение на средствата за заплати и Народното събрание не прие предложението.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 14:17  01.12.16
  Ние асфалт не ядем!

  Коментиран от #3

 • гост
  Отговор
  2 15:38  01.12.16
  Не ядем, но това така или иначе не е асфалт. Асфалта, положен по коректен начин издържа от 10 до 20г. без нужда от ремонт. ремонт се извършва така, че да не личи или да няма разминаване в нивилацията, та дори и цвета. У нас е един мек битум, който издържа до следващата зима, полагат по един пръст дебелина, а технологически се изискват 5 пъти повече.

  Коментиран от #4

 • Конфуций
  Отговор
  3 16:32  01.12.16

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Но някои от нас и трева не пасем.
 • onq s konq
  Отговор
  4 19:20  01.12.16

  До коментар #2 от "гост":

  Щом не е асфалт-няма проблеми.Всъщност като не е асфалт какво очакваш и защо си недоволен?
 • кроко
  Отговор
  5 22:55  01.12.16
  Ай с....р, ся и на общинските служители ли ттрябва да се увеличава заплатата! Ама от кърлежи на хранилка, супер много е раздута дуржавната и общинска администрация.

Напиши коментар:


Публикувай