827 1

Гвардейците са един от най-значимите символи на българската държавност

Анжелина Димитрова

Като правоприемник и продължител на традициите на формираната през 1879 година лична гвардия на княз Александър I, Националната гвардейска част и до днес е един от най-значимите символи на българската държавност. Нейната роля за съхраняването на националната историческа памет и за утвърждаването на българската идентичност е ярък пример за родолюбие и всеотдайност в полза на отечеството. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който днес бе гост на военното формирование.

Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили открои приноса на гвардейците към успехите на Българската армия във войните за национално обединение и независимост и подчерта, че и днес с високия си професионализъм гвардейците утвърждават националната идентичност и патриотичен дух.

В приветствието си към военнослужещите държавният глава подчерта, че въпреки трудностите, Националната гвардейска част успя да съхрани почитта на народа и да издигне авторитета на българската държава. „И днес военното формирование последователно и отговорно изпълнява своята мисия – да пази военните ритуали и да отстоява изконните гвардейски ценности и принципи. Функциите на Националната гвардейска част в провеждането на представителни и официални церемонии, протоколни мероприятия и военни ритуали с национално и държавно значение, утвърждават и нейната фундаментална значимост по отношение на културно-възпитателните и военно-патриотичните дейности“, допълни президентът.

В знак на признателност за оказаната от държавния глава подкрепа за Националната гвардейска част, бригаден генерал Боян Ставрев подари българска гвардейска сабя на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Театрален реквизит а не армия!
    Отговор
    1 18:14  07.12.16
    Студия за игрални филми "Бояна" също разчита на тези кукер! Кукери а не армия. Девойки във военна носия! Смешки. Топографски знаци!

Напиши коментар:


Публикувай