825 1

Плевнелиев реди служебен кабинет от администрацията си

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Третият служебен кабинет, който президентът Росен Плевнелиев се очаква да назначи, ще бъде съставен основно от администрацията на „Дондуков“ 2, съобщи в. „Труд“.

Най-довереният доскоро човек на Плевнелиев – бившият главен секретар и настоящ правосъден министър Екатерина Захариева, е отказала да поеме поста. Причината по всяка вероятност се крие в заканата на премиера в оставка Бойко Борисов, че който отиде във временното правителство, трябва да забрави за ГЕРБ.

При това положение като фаворит за служебен министър-председател (който най-вероятно ще бъде на тази позиция само в дните до встъпването в длъжност на Румен Радев) се очертава настоящият главен секретар на „Дондуков“ 2 Росен Кожухаров.

Той е роден на 9 януари 1974 г. в гр. Пловдив. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски” с магистърска степен по специалност „Право”.

Започва професионалната си кариера през 2000 г. като съдебен кандидат в Софийския градски съд.

От 2001 г. постъпва в Министерството на външните работи, където работи в Дирекция „Правно-нормативно обслужване” последователно като младши юрисконсулт, старши юрисконсулт, главен юрисконсулт и директор на дирекцията. През 2005 г е консул в Генералното консулство на Република България в Милано, Италианската република. От 2005 до 2007 г. е началник на отдел в дирекция „Управление на собствеността в МВнР.

През периода 2007-2009 г. е юридически съветник на министъра по европейските въпроси.

От 2009 до 2012 г. работи в Министерството на правосъдието като директор на Дирекция „Механизъм за сътрудничество и оценка”.

На 24 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначен за секретар по правни въпроси на Президента.

С указ на държавния глава от 30 май 2013 г. е назначен за Главен секретар на Президента.

Владее английски език.

Висши постове в служебното правителство се очаква да заемат и Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации и Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество.

След като тази година четирима от екипа на президента станаха посланици, на „Дондуков“ 2 не останаха много кадри. Другите секретари на Плевнелиев са Деница Желева – по външна политика, Наталия Киселова, по правни въпроси, Ася Чолашка, по социални политики, младежта и спорта, Атанас Самандов – по отбрана и сигурност, Милен Любенов, по вътрешна политика и Мария Иванова, прессекретар.

Плевнелиев разполага и с осем съветници: Евгени Ангелов – по икономика и иновации, Диляна Андреева, ръководител на звено Програма на президента, бригаден генерал Данчо Дяков – по военна сигурност, Невин Фети – по правни въпроси, Пламен Конов – по правни въпроси, Йорданка Чобанова – по европейски въпроси, Ирина Николова-Гъркова – по култура, духовно развитие и национална идентичност, Григор Антонов – по култура.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Иван
    Отговор
    1 22:59  07.12.16
    В България няма демокрация , има прикрита диктатура , тъй като хората от народа нищо не избират . Налагат им се няколко варианта които на практика са едно и също , който и да избереш пак при тях отиваш . Отделно изборите се нагласят по няколко начина . Демокрация има в САЩ, един от белезите е че всеки пълнолетен може да си купи лично оръжие . А тук оръжието е забранено , а познайте защо и как ???!И на никой това не му прави впечатление . Роби ли сме и на кого ? Тоталитаризма нали падна или само на думи е паднал май . Същите хора са във властта , никъде не са ходили .

Напиши коментар:


Публикувай