1 273 0

Община Куклен:Осигурена бе социална подкрепа на починалото семейство

Общината ще поеме разноските по погребението

Община Куклен:Осигурена бе социална подкрепа на починалото семейство
Калина Петрова

В Община Куклен са постъпили сигнали за влошаване на хигиенните условия през месец юни тази година в дома на починалото семейство. Сигналите са дали повод на новото ръководство на общинската администрация да окаже социална подкрепа на семейството и да изиска информация от отговорните институции за допълнителна помощ, съобщиха от Община Куклен.

Три трупа бяха намерени в Куклен снощи. Възрастна жена и нейните слабоумни дъщеря и син са открити мъртви в дома им. Вероятно са загинали от измръзване.

На 20 юли е изпратено писмо до Дирекция Социално подпомагане-Родопи за извършване на проверка по случая и изготвяне на подробен социален доклад и план за социална подкрепа на лицата, с цел осигуряване на ежедневните им потребности и повишаване качеството им на живот. Община Куклен е заявила готовността си за сътрудничество със социалните служби, при планиране и изпълнение на мерките за социална подкрепа на семейството.

Получила е и писмо с препоръки, които са били изпълнени.

Семейството е било включено в програмата за безплатна храна, домът е почистен от служители на общината, предоставени са нарязани и подредени дърва за огрев, организирана е и кампания по събиране и даряване на дрехи. Допълнително в жилището са доставени легла и е инсталиран бойлер с батерии за топла и студена вода.

Съдействано е и за получаването на социални помощи. Те са били включени и в програмата за хранене на социално слаби семейства. За съжаление, семейството е отказало да използва услугите на социален асистент.

С писмо Общината е предоставила информация, че къщата се обитава от 81-годишна жена, син и дъщеря на 52 и 50 години.

Синът притежава експертно решение на ТЕЛК с диагноза "Олигофрения, тежка дебилност с психомоторна забавеност".

Жилището представлява стара двуетажна къща, собственост на сина, прехвърлена от родителите му. Те са ползвали една стая на първия етаж от къщата при изключително лоши хигиенно-битови условия.

Поради напредналата си възраст майката е трудно подвижна. Тя получавала пенсия.

Дъщерята до преди четири години е била с експертно решение на ТЕЛК за психично заболяване и след изтичане на срока му, отказва да се яви за преосвидетелстване пред ТЕЛК, тъй като по нейни думи е вече здрава.

Синът също получавал социална пенсия и интеграционни добавки.

„Общинска администрация е спомогнала синът и дъщерята да подадат документи в „Социално подпомагане”, в резултат двамата получават целева помощ за отопление, а дъщерята получава и месечна помощ.”, заяви кметът на Община Куклен Мария Белчева.

Общината е изпратила и писмо до Центъра за психично здраве, откъдето е бил получен отговор, че дъщерята се водила на очет до 2011 година и този документ е бил необходим за получаване на месечна помощ от социално подпомагане.

Всички други факти около смъртта на семейството, са от компетенциите на полицията и прокуратурата.

Община Куклен ще поеме разноските по погребението.

Пловдив / България

Още по темата

 • Три трупа в Куклен

  Три трупа в Куклен

  Три трупа са били намерени в Куклен снощи. Възрастна жена и нейните слабоумни дъщеря и син са открити мъртви в дома им, съобщи TrafficNews.bg. ...
  9.12.2016
  7 076
  12

Напиши коментар:


Публикувай