1 561 3

Патриотите алармират: Чрез санирането ГЕРБ си купува цигански гласове

Патриотите алармират: Чрез санирането ГЕРБ си купува цигански гласове
Калина Петрова

Безобразен начин за купуване на цигански гласове. Така Валери Симеонов – председател на НФСБ и председател на ПГ на Патриотичния фронт, определи постановление на Министерски съвет за отпускане на 1 млрд. лв. за саниране на ромски жилища – (Държавен вестник >>>, постановление № 339, чл. 1, ал. 3).

На извънреден брифинг в парламента днес представители на Обединените патриоти алармираха за скандалното постановление. В срещата с журналистите участваха Валери Симеонов, лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов, Волен Сидеров – председател на АТАКА, Димитър Байрактаров от ПФ и депутати.

Според Валери Симеонов двугодишното управление на ГЕРБ досега е белязано от програма за енергийна ефективност – т. нар. саниране. Той цитира чл. 1 от постановлението, който определя сумата за саниране – 1 млрд. лв., и източниците на финансирането. В ал. 3 се казва „Със сумата по ал. 1 да се увеличат разходите по „Политика за интегрирано развитие на регионите, ефективно и ефикасно използване на публичните финанси и финансовите инструменти за постигане на растеж и подобряване качеството на жизнената среда“, бюджетна програма „Подобряване състоянието на жилищния сграден фонд и жилищните условия на ромите в Република България“, по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2016 г.“

Ние, патриотите, бяхме обвинявани от ГЕРБ в популизъм заради искането ни за увеличаването на пенсиите. Но се натъкваме на обстоятелството, че санирането се превръща в скандален акт за купуване на цигански гласове, безпрецедентен по своята мащабност, заяви Симеонов. Той уточни, че част от тези средства ще бъдат насочени към вече започнало саниране, но останалите ще са за саниране „ромски многофамилни сгради“. За това няма никаква санкция от Народното събрание, информира той.

Валери Симеонов се възмути, че се дава 1 млрд. за саниране на коптори, а Димитър Байрактаров вметна, че е интересно как всъщност ще се санират незаконни жилища.

Байрактаров очерта и други скандални моменти, свързани с решението на Министерски съвет.

Когато коментирахме от къде да дойдат средствата за българските пенсионери, обясняваха ни, че е невъзможно да бъдат увеличени пенсиите и сме популисти. 846 млн. лв. от тези милиард за саниране са от преструктурирани разходи от републиканския бюджет. Т.е. нашето намерение да се преструктурират разходи, които да бъдат за увеличение на пенсиите, сега се използва по безобразен начин, заяви Байрактаров.

В България вероятно трябва да си циганин, за да се грижи държавата за теб. Най-скандалното е, че тези средства, гласувани на 2 декември и публикувани в ДВ на 6 декември, трябва да бъдат изхарчени до 31 декември 2016 г., поясни депутатът и запита как се харчи 1 млрд. лв. в рамките на 15 работни дни.

Волен Сидеров отправи покана към Реформаторския блок – които предстои да вземат мандат за съставяне на правителство, да кажат какво е мнението им по въпроса със скандалното постановление.

Той допълни, че Обединените патриоти ще предложат съставянето на анкетна комисия, която да разгледа този казус.

София / България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 13:02  09.12.16
  Това е минало тихомълком. А нека обяснят какво означава ромска многофамилна сграда. Политиците усилено се подиграват с работещите хора, които в една нормална държава трябва да получават най-много облаги. У нас е обратното, който не работи получава най-много и така се стимулира безработица, криминална дейност и необразовани индивиди вегетиращи чрез корупция, наглост и помощи.
 • P.s.
  Отговор
  2 13:05  09.12.16
  Ако ромски многофамилни сгради ги наричате коптори, значи лъжете като цигани. Властта ви се изплъзва и се чудите кви глупости да говорите! Помня че вие искахте да ги затваряте в гета и да го показвате като в зоологич.градина с/у пари!!!!!!!! В Европа така не се прави,а ние сме в нея! Колкото и да ви е неприятно
 • Точка
  Отговор
  3 13:09  09.12.16
  @гост: а на отрудените българи не санираха ли блоковете? А бсп лъжеше че ще им вземат жилищата

Напиши коментар:


Публикувай