1 411 0

Коренна промяна в балообразуването за кандидатстване след 7 клас

Снимка: Факти.бг
Снимка: Факти.бг
Анжелина Димитрова

Важна информация за родителите на седмокласници. Коренна промяна на образуване на бала за прием в гимназиите след IV клас за учебната 2017-2018 г.

На сайта на Министерството на образованието и науката е публикуван за обществено обсъждане проект, в който са описани всички дейности за заявяване на броя ученици, организиране на кандидатстването и осъществяване на приема в гимназиите с математически и природоматематически профил.

За първи път балообразуването ще е с точки, а не както досега като среден сбор от числови оценки. Балът ще се получава като сбор от броя точки от националното външно оценяване по математика и от средния успех след превръщането на оценките по изучаваните предмети в IV клас. Максималният бал вече няма да е 36, а 500 точки. Всички седмокласници вече задължително ще трябва да влязат в средно училище. Основното образование вече ще завършва след 7-ми клас и според новия закон за училищното образование кандидатстване след 8 клас вече няма да има.

Ако ученикът е участвал в олимпиади или състезание в областта на математиката, то броят точки, които е получил, също ще се включват в бала. Решението дали резултатът от участието на децата в олимпиади и състезания да се включват в балообразуването може да вземе само педагогичският съвет на съответното училище. Съветът ще може да определя коефициент, с който да бъде умножен резултатът от олимпиади или състезания.

Проекта може да се видите на сайта на МОН в раздел „Проекти на документи“.

България


Напиши коментар:


Публикувай