991 0

9 от цистерните вече са изтеглени

9 от цистерните вече са изтеглени
Снимка: БТА
Калина Петрова

Засега 9 цистерни са изтеглени, но продължава обливането на цистерните с течен азот, за да се предотврати по-нататъшен инцидент.

Гл. комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН заяви, че е създадена организация, за да може да изнесат опасния материал извън населеното място. Насам пътуват специалисти от Нефтохим Бургас, също и представители на оператора, който транспортира газта, да можем с автоцистерни да претоварим пропилена. Тук тази информация вече е много рискова, поради което щабът взе решение да помолим хората да напуснат населеното място, обясни Николов.

На 100 процента е евакуирано Хитрино. Част от хората са настанени в кризисния център в Шумен, където им е осигурена храна, а друга част са настанени в близките села. Докато не бъдат източени и преместени цистерните хората няма да се върнат в селото.

Има засилена полицейска охрана в селото, за да не бъдат обрани домовете на хората.

Всички жители на село Хитрино са изведени от домовете им

Потвърдена е информацията за седма жертва. Полицейски и жандармерийски екипи осигуряват периметъра около селото и сигурността в него. Над 100 пожарникари продължават да погасяват отделни огнища, да охлаждат цистерните в района на гарата, както и да претърсват за пострадали хора под срутените къщи. Предстои да започне високорисковата операция по претоварване и транспортиране на опасните вещества. Към момента е потвърдена информацията за седем жертви и 29 пострадали.

Екип психолози от Института по психология на МВР се намира в шуменската болница и е на разположение за консултации и оказване на експертна помощ на пострадалите при инцидента и техните близки.

Шумен / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай