1 097 1

И заместниците на Методи Лалов подадоха оставки

Калина Петрова

Всички заместник-председатели на Софийския районен съд подадоха днес оставки от административните длъжности. Това се случва два дни, след като и председателят на съда Методи Лалов стори същото, съобщи Правен свят.

Райна Мартинова (зам.-шеф и ръководител на Първо гражданско отделение), Силвана Гълъбова (зам.-шеф и ръководител на Второ гражданско), Албена Ботева (зам.-шеф и ръководител на Трето гражданско) и Стоян Михов (зам.-шеф и ръководител на Наказателното отделение) пишат до Съдийската колегия, че е техен морален и професионален дълг като част от екипа на Лалов, да се оттеглят от заеманите постове, считано от 1 февруари 2017 година. Всички те молят да бъдат преназначени на длъжността "съдия" след тази дата.

Началникът на служба "Наказателно деловодство" Анжела Иванова също напуска поста си. В заявлението си до шефа на СРС моли да бъде преназначена като съдебен деловодител от 1 февруари догодина.

Председателят на СРС Методи Лалов депозира оставката си във ВСС в петък сутринта, преди началото на протеста на съдии и служители.

Тогава той обясни, че е стигнал до това решение поради липсата на адекватни мерки за преодоляване на свръхнатовареността на СРС, неравнопоставеното положение, с което са поставени от ВСС съдебните служители на съда, "израждането на ВСС в репресивен орган и неспособността му да осъществява аналитични функции и да приема и прилага конструктивни решения".

"С напускането ми може да се стигне до криза, но явно това е нужно, за да се разбере какъв е проблемът. Нека някой от критикуващите ни да поеме този пробит кораб и да види как се управлява", каза още Лалов.

По повод интерпретациите на Ясен Тодоров и Димитър Узунов в последните два дни, които обвързаха протеста на съдиите със създаването на нов политически проект от страна на бившия правосъден министър Христо Иванов, на страницата на СРС във Фейсбук се появи следния коментар:

"Дали някой ще даде политическа окраска и на това, че и днес монтирахме още знамена в съдебните зали на бул. "Цар Борис III", 54, каквато приписаха на справедливото недоволство на съдиите и служителите от СРС срещу нерешените проблеми със свръхнатовареността, несправедливото заплащане на съдебните служители и срещу посегателството върху нашата независимост. Вероятно да, ако някъде, някой е обявил,учредил или конструирал по друг начин и днес някое движение, партия, сдружение, дружинка и т.н. Само колко изказвания направиха тези дни (даже и в почивните) някои от членовете на ВСС по тази тема и само колко нямащи нищо общо с истината интерпретации и внушения. Явно те съдят за мотивите ни от собствените си подбуди. Жалко, страшно и показателно. И опасно! Ако действаха с такава енергия в полза на съда, най-големият и натоварен съд в страната отдавна нямаше да има толкова проблеми.
Вторник отново ще бъде Видовден."

София / България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Марков
    Отговор
    1 17:33  12.12.16
    Дано престъпната клика/без повечето от заместниците му/ си изпълни обещанието за оставка и геноцида, който се извършва със служтелите на СРС приключи.Лалов и няколко негови хрътки/назначени без конкурс/ тероризират, унижават и обиждат гнусно служителите, като ги заплашват с дисциплинарно уволнение ако посмеят да се оплачат. Дано справедливоста възтържествува и тази срамна страница в историята на СРС бъде затворена завинаги.

Напиши коментар:


Публикувай