807 2

ВСС освободи шефа на Софийския районен съд

ВСС освободи шефа на Софийския районен съд
Калина Петрова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освободи по негово заявление Методи Лалов от длъжност административен ръководител – председател на Софийския районен съд. Той е освободен, считано от дата 01.02.2017 г., както е посочено в неговото искане.

С решението на Съдийската колегия той е преназначен от същата дата на длъжност „съдия“ в Софийския районен съд (СРС).

В депозираното на 09.12.2016 г. заявление за освобождаване от длъжност съдия Лалов посочва като мотиви липса на адекватни мерки от страна на ВСС за преодоляване на свръхнатовареността в СРС, неравнопоставено положение, в което „са поставени съдебните служители на СРС в сравнение с други органи на съдебната власт и липса на диференцирано заплащане“, превръщане на СРС и цялата съдебна система в „заложник на междуличностни отношения във ВСС“, „неспособност на ВСС да осъществява аналитични функции и да взема конструктивни решения“, „неспособност на ВСС да защитава“ независимостта на съдебната власт. Тези аргументи Лалов изложи и на проведената на 09.12.2016 г. среща с членове на ВСС.

Предложението за гласуване на оставката му бе внесено в днешното заседание на Съдийската колегия от петима нейни членове, които се позовават на разпоредбата на чл. 175, ал. 3, т. 2 от Закона за съдебната власт, според която предложение за предсрочно освобождаване на административен ръководител се прави в срок три дни от узнаване на обстоятелствата по чл. 129, ал. 3, т. 2 - 5 от Конституцията на Република България.

Колегията проведе дискусия, дали заявлението на Лалов трябва да бъде разгледано веднага или може да се отложи за следващия месец, предвид законовата възможност той да оттегли оставката си.

С 8 гласа подкрепа и 4 против Съдийската колегия подкрепи предложението той да бъде освободен от длъжността „административен ръководител“ на Софийския районен съд.

София / България

Още по темата

 • Протест на съдии пред сградата на ВСС

  Протест на съдии пред сградата на ВСС

  Съдии от най-големия съд в България - Софийския районен, протестират пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес. Поводът е отказът на ...
  26.01.2017
  606
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • men
  Отговор
  1 20:46  14.12.16
  Слава на бога!!! Амин!
 • men
  Отговор
  2 20:47  14.12.16
  Слава на бога!!! Амин!

Напиши коментар:


Публикувай