Last news in Fakti

13 Декември, 2016 20:20 1 474 13

Цветан Василев търси медиен ефект да бъде разпитан във видеоконферентна връзка

  • цветан василев-
  • медиен ефект-
  • видеоконферентна връзка
Цветан Василев търси медиен ефект да бъде разпитан във видеоконферентна връзка - 1

Прокуратурата за втори път отказа разпит чрез видеоконференция на основния обвиняем по делото за КТБ Цветан Василев, който е в Сърбия в очакване на края на производството по исканата му екстрадиция.

От прокуратурата разпространиха последното постановление за отказ на прокурорите Иван Гешев и Антоанета Софрониева, в което те аргументират позицията си, че искането е неоснователно, Василев и защитниците му знаели това и с него търсели само медиен ефект.

На 28 ноември 2016 г. бе публикувано постановление на СГП на сайта на Прокуратурата искане на обвиняемия Цветан Василев да бъде разпитан чрез видеоконференция по делото КТБ,

С него молбата за видеоконференция е отхвърлена, тъй като разпитът по този способ ще попречи за разкриване на обективната истина, съобщиха от прокуратурата.

Към онзи момент – 28 ноември 2016 г., в Специализирана прокуратура нямаше постъпило ново искане от обвиняемия Цветан Василев или негов защитник за провеждане на разпит чрез видеоконференция, както и данни за предприето обжалване на постановлението от 28.10.2014 г.

Повторна молба за разпит на обвиняемия Цветан Василев чрез видеоконферентна връзка е депозирано в Специализирана прокуратура от защитата му на 30.11.2016 г. По тази молба Специализирана прокуратура се произнесе с постановление на 12.12. 2016 г.

Според прокуратурата с отправената по делото молба се цели не обвиняемият да реализира свои права по НПК и да постигне какъвто и да е наказателно-процесуален ефект, а по-скоро медиен такъв", посочват прокурорите.

Според прокурорите не са налице предпоставките за такъв разпит, защото той е допустим само по изключение - когато обвиняемият е в чужбина и разпит чрез видеоконференция няма да попречи за разкриване на обективната истина. Прокурорите Гешев и Софрониева са на мнение, че такъв разпит на Василев ще попречи на разследването.

"Считаме, че това е така, защото: "...спецификата на предмета на доказване по отношение на обвинението, повдигнато на обв. Василев..." налага да му бъдат предявени в хода на разпита множество документи, които имат отношение към повдигнатото му обвинение за присвояване на над 206 милиона лева от Главна каса на КТБ", пише в постановлението.

Първото искане на Василев и защитата му за разпит с видеоконференция от Сърбия е от края на октомври 2014 г., когато делото още беше в Софийската градска прокуратура. Тогава прокуратурата отказа на Василев и той не е обжалвал постановлението. След преквалифициране на обвиненията му за ръководство на организирана престъпна група, разследването беше поето от Специализираната прокуратура, а на 30 ноември т.г. защитата на Василев е направила ново искане за видеоконферентен разпит, което отново е отказано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Да е жив и здрав мишкарския и тъп народ , че още 27 години да го е-ът и доят разни помияри .
  • 5 Ассс

    2 0 Отговор
    Иван Костов го научи
  • 6 рОКО

    0 0 Отговор
    И какво пречи да е разпитан?А какво пречи прокурори и следователи да отидат и да го разпитат в Сърбия?Май на някои не им се иска да се чуьт някои нещица?

    Коментиран от #10

  • 7 пешо от мала фуча

    1 0 Отговор
    на цв. василев ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПРЕДЯВЕНО ОБВИНЕНИЕ!
    та затова не съгласяват прокурорите за разпит,т.е. за
    "обвинения" в престъпление василев за да бъде разпитан
    е необходимо ДА БЪДАТ СЪБРАНИ ОТ СЛЕДСТВИЕТО
    ДОКАЗАТЕЛСТВА ЧЕ Е ИЗВЪРШИЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и ЧАК
    ТОГАВА ЩЕ МУ БЪДЕ ПРЕДЯВЕНО ОБВИНЕНИЕ ОТ ПРОКУРАТУРАТА!
    но ТАКИВА НЯМА,е ВИНОВЕН ЛИ Е ТОГАВА?!
    всичко е бля-бля!
  • 8 Тодоров

    1 0 Отговор
    Аз мисля, че с този отказ прокуратурата изпълнява височайше разпореждане и изтъкването като причина "търсене на медиен ефект" е меко казано несериозно. Те просто не знаят какво ще каже или евентуално очакват какво може да каже компрометиращо в ефир Цветан Василев, а по закон всичко се записва и придобива доказателствена сила. А ако на база на тези показания започне разследване, става лошо или неприятно за някои ръководни фактори в държавата. Всъщност започвам да мисля, че Цветан Василев е бушон и някой или някои много силни в държавата са искали да го принудят да продаде банката (вече имаме аналог в близкото минало с кръга Олимп). Не случайно сръбските власти отказват да го екстрадират. Явно има хора, които вече се страхуват, и Цацаров остава единственият им гръб.
  • 9 Димитър

    2 0 Отговор
    Този достатъчно се развява шапката по медиите, че сега и видео разпити да има за него. Когато си източил две банки и си беглец не може да искаш пет звезден комфорт.
  • 10 ОхоБохо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "рОКО":

    Айде моля ти се, ако Василев наистина имаше нещо за казване отдавна щеше да го е направил. Всичко, което говори по режисираните интервюта са пълни измислици, за които няма никакви доказателства и единственото, което цели е да се изкара невивнен от източването на КТБ. Щом е готов да дава показания да заповяда на живо пред български съд. Сигурен съм, че
  • 11 Мартин

    0 0 Отговор
    В българското законодателство е записано, че видео клипове или видео показания не могат да бъдат приети като годни доказателства! Цветан Василев го знае това и именно затова се натиска да си говори с прокурорите по скайп! Нали уж бил невинен? Щом е така - защо не заповяда в страната и да го докаже?
  • 12 Лили

    0 0 Отговор
    Естествено, че ще търси само медиен ефект. Нали никой не се съмнява, че нама начин да търси истината? Василев просто иска да размие информацията и да не могат въобще да му повдигнат обвинение.
  • 13 Случаен

    0 0 Отговор
    Хораааа,защо не разбирате инцидентите с КТБ.Натискали са ВАСИЛЕВ,да източи(да открадне)милиардите ,раздаде голяма част на тогавашни управници,депутати,и прочие не искам да цитирам имена тъй като не мога да докажа.И сега познайте кой е бушона?Василев.Ха на здраве.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове