1 861 12

Започва второто дело за референдума, ще броят повторно бюлетини в 44 секции

Започва второто дело за референдума, ще броят повторно бюлетини в 44 секции
Калина Петрова

С определение Върховният административен съд е дал ход на второто дело, заведено от Слави Трифонов срещу резултатите от националния референдум.

ВАС допуска съдебна метематико-статистическа експертиза, която да извърши повторно преброяване на бюлетините в посочени в иска на Трифонов 44 секции и да установи има ли грешки в протоколите с резултатите и какви са те. След което да изчисли има ли разминаване в обявените от ЦИК резултати.

Назначените вещи лица по експертизата са Александър Иванов Кюркчиев, Борислав Иванов Радайски, Лозан Кирилов Дойчев, които да дадат заключение по поставените въпроси.

ВАС е определил депозит за изготвяне на експертизата в размер на 12 000 /дванадесет хиляди/ лв., вносими от жалбоподателя в 3-дневен срок от съобщението.

Задължил е Централната избирателна комисия да осигури в сградата на ЦИК всички изборни книжа /включително пликовете и бюлетините/ от 44-те секционни избирателни комисии, описани в приложение №1 към решение №3999-НР от 11.11.2016г. на ЦИК, и да даде достъп до тях на вещите лица за извършване на повторното преброяване на резултатите от гласуването.

Вещите лица трябва да уведомят жалбоподателя, чрез неговия пълномощник адвокат Ясен Христев, за времето и мястото в ЦИК, в което ще се извърши преброяването на резултатите от гласуването в 44-те секционни избирателни комисии. Централната избирателна комисия и вещите лица да осигурят възможност на жалбоподателя, чрез неговия пълномощник, да присъства при повторното преброяване.
ВАС определя срок от 10 /десет/ работни дни на вещите лица за изготвяне на експертизата, които започват да текат от внасяне на депозита за експертизата от жалбоподателя и уведомяване на вещите лица за експертизата.
ВАС задължава Централната избирателна комисия в 7-дневен срок от съобщението да представи по делото обобщена справка за броя на нарушенията, с които са сезирани секционните избирателни комисии, районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия по повод произведения национален референдум, и за взетите решения по тях.
След изготвяне на експертизата деловодството на Върховния административен съд да докладва незабавно делото на председателя на четвърто отделение на ВАС за насрочването му в срок в открито съдебно заседание, за което да се призоват страните по делото и вещите лица.
Определението не подлежи на обжалване.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Георги Стоянов
  Отговор
  1 11:48  14.12.16
  Деси, Киро,Стояне и оня с коня, хайде мама, вие сте. Изходете се първи по въпроса, ама с Гоолямо разбиране. Напънете се така, че да ви излезат понгълите а ние да се посмеем на бисерите ви. Чакам.

  Коментиран от #3

 • Киро
  Отговор
  2 13:20  14.12.16
  Не, не и не.Не на референдума на Трифонов.

  Коментиран от #10

 • Ядесереитн
  Отговор
  3 15:38  14.12.16

  До коментар #1 от "Георги Стоянов":

  Е, и какво от туй - като стане мажоритарна с-мата? Големите ще си картират избирателните райони в БГ то както им е кеф. Само в парламенто ще по-макло шарено. Прост народ угодия няма.

  Коментиран от #5, #7

 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  4 19:26  14.12.16
  След слънце, сняг и дъжд... политическа чалгия!

 • гост
  Отговор
  5 20:53  14.12.16

  До коментар #3 от "Ядесереитн":

  Ти си яркото доказателство за това . С този умствен багаж едва ли разбираш кое е ляво и дясно и кое нагоре и надолу .

  Коментиран от #8

 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  6 03:59  15.12.16
  Шегите ни са вече тъй оскъдни и нямат като че ли оня хъс... Как весело, кажи човек да пръдне с тоя тъжен и загрижен г.з?!!
 • шоуто продължава
  Отговор
  7 09:44  15.12.16

  До коментар #3 от "Ядесереитн":

  Едно е да си купиш 100 тина депутата, ако някой мине метър, друго е да си купиш милиони гласове, по лесно и евтино е. Ще има само една партия, която ще се отдаде на кражби и продажби, както винаги. Олигарсите и местните феодали ще си слагат подставени и купени лица, които да лъжат хората по места, пак ще стоят партии и мафиотски кланове зад тях и всичко пак ще си е по старому с тази разлика, че изборите ще станат по евтини и разни кръгове и обръчи ще могат да се домогват по лесно да властта да си стимулират "бизнеса" с разни пионки и лобисти. С една дума, "От търн, та на глог, че и по зле". В Българистан винаги може да стане по зле!
 • Ядесереитн
  Отговор
  8 11:09  15.12.16

  До коментар #5 от "гост":

  Млади момко, немам претенции за много акъл ( ама на 72г бачкам с таблет). Айде да си мерим кой има повече благинки - парички, къщи, земи, а? Това е, защото от малък знаех накъде духа ветро и съм бачкал като куче, ама в правилната посока... Сега не ми пука за държавна пенсия малка - голяма, за скъпи доктори, горива и др. Ям, пия и с...ра на корем! Родата ми е сита и изучена. Здрав съм като камък - и при -20 градуса студ одя за риба и на кадъни още налитам! Ако секой си гледаше работата повечето щяхте да сте добре и оттам и България щеше да е наред.

  Коментиран от #9

 • Живот ли бе да го опишеш
  Отговор
  9 11:59  15.12.16

  До коментар #8 от "Ядесереитн":

  Освен да ти завиждам, друго не мога да направя, драги ми дядо беловласи.
 • Киро
  Отговор
  10 14:06  15.12.16

  До коментар #2 от "Киро":

  Ей, менте, народа каза какво иска! А от такива българофоби, като тебе, дето за шепа трохи лижат, каквото им се подаде, ми се повръща!

  Коментиран от #12

 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  11 14:16  15.12.16
  Дето е било - пак ще бъде... Дето е текло порой, пак тече! ХРИСТО БОТЕВ : "...Нашия народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила. Тука се подиграват с имота ти, с живота ти, с трудът ти, с децата ти и най-свещените предмети на твоето човешко съществувание, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за твоите страдания! Какво искате от подобен народ? Той е роб, и роб безусловен...."
 • кирка
  Отговор
  12 15:14  15.12.16

  До коментар #10 от "Киро":

  Абе казал.Ти пишеш за каквотот ти плащат.Богат ли стана?

Напиши коментар:


Публикувай