668 0

Франция ни помага за председателството на ЕС

Стефанаки Йоанис

Франция е готова да ни окаже необходимото съдействие и подкрепа за успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Това съобщи новоназначеният посланик на Република Франция в България Н. Пр. г-н Ерик Льобедел по време на срещата си днес с министъра на културата в оставка Вежди Рашидов.

В хода на разговора, който се проведе в Министерството на културата, министър Рашидов и посланик Ерик Льобедел бяха единодушни, че през последните години ползотворното културно сътрудничество между приятелските ни страни продължава да се развива и задълбочава.

Посланикът на Република Франция в България Ерик Льобедел поздрави министър Рашидов за смелите инициативи и начинания, които той стартира и съумя да осъществи със своя екип в двата си мандата като министър на културата, като в тази връзка специално отбеляза изключителния успех на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”, която бе представена в музея „Лувър” и получи много положителни рецензии и голям международен отзвук. Министър Рашидов благодари за високата оценка и на свой ред пожела успешен и ползотворен мандат в София на новия посланик на Република Франция у нас г-н Ерик Льобедел, като изрази убедеността си, че успешното ни сътрудничество и партньорство в сферата на културата още повече ще се задълбочава и съвсем скоро ще се радваме и на нови интересни реализирани съвместни проекти.

„Иска ми се занапред да активизираме и контактите си в сферата на литературата, като голямото ми желание е повече съвременни български автори да бъдат преведени на френски език”, каза министър Рашидов.

По време на срещата министър Вежди Рашидов отбеляза, че след подписването на новото петгодишно споразумение с Музея „Лувър”, което вече е факт, България е започнала подготовката на новата ни голяма изложба в Париж, в която ще представим българските царе и владетели от 9-ти до 14-ти век.

България


Още по темата

 • Кой е фаворитът на французите?

  Кой е фаворитът на французите?

  Повече от 50% от французите смятат, че Франсоа Фийон ще спечели президентските избори във Франция. Това показва изследване на изданието Journal de ...
  18.12.2016
  708
  1
 • Обвинения срещу трима души за атентата в Ница

  Обвинения срещу трима души за атентата в Ница

  Френски съд повдигна обвинения на трима души за съучастие в атентата в Ница, съобщи RTE. Тримата са сред 11-те задържани след акция в Ница и Нант ...
  17.12.2016
  567
  0
 • ЕС ще удължи санкциите срещу Русия

  ЕС ще удължи санкциите срещу Русия

  Лидерите на страните в ЕС са постигнали съгласие за удължаване на икономическите санкции срещу Русия до средата на 2017 г., съобщи ...
  15.12.2016
  704
  4

Напиши коментар:


Публикувай